x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Patimile lui Liviu Dragnea la Înalta Curte

Patimile lui Liviu Dragnea la Înalta Curte

de Sînziana Duţă    |    11 Apr 2017   •   12:50
Patimile lui Liviu Dragnea la Înalta Curte
Sursa foto: DIANA OROS

Săptămâna Mare a început cu ghinion pentru Liviu Dragnea la Instanţa supremă. Şeful PSD va fi nevoit să aștepte până pe 24 aprilie pentru a afla decizia completului de cinci judecători în cazul contestației la executare formulate împotriva condamnării din dosarul „Referendumul”.

 

Liviu Dragnea le-a cerut judecătorilor să anuleze pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare invocând că motivarea deciziei definitive din aprilie 2016 nu a fost semnată de judecătorii care au pronunțat-o. În plus, liderul PSD susţine că motivarea sentinţei nu ar fi fost redactată în termenul impus de lege. Pentru a demonstra acest lucru,  avocații lui Dragnea, Maria Ilisia şi Toni Neacşu, au cerut verificarea calculatoarelor de la ÎCCJ și o expertiză informatică asupra sistemului ECRIS, aplicaţie folosită la nivelul instanţelor judecătoreşti pentru managementul electronic al dosarelor. Totodată, avocații au solicitat CSM decizia de pensionare a șefei completului din dosarul „Referendumul”, Livia Stanciu, și a judecătoarei Luminița Zglimbea. Completul de cinci judecători a respins însă toate solicitările apărătorilor. Considerând că prin această decizie li se refuză dreptul la informaţii, avocații liderului PSD au cerut sesizarea Curții Europene de Justiție, însă judecătorii de la Supremă au respins și această solicitare. În instanţă, Dragnea le-a spus judecătorilor că el este „un simplu inginer”, iar dezbaterea juridică de nivel înalt îl depăşeşte. „Eu nu cred că demersul meu este exagerat. Am fost condamnat pentru ceva de care nu am fost acuzat în rechizitoriu. Am vrut să văd dacă acea hotărâre este rodul participării tuturor membrilor completului de judecată”, le-a spus Dragnea magistraţilor, după aproape două ore de stat în sala de judecată. La final, şeful PSD le-a spus jurnaliştilor că nu s-a putut adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru că motivarea condamnării definitive a venit mai târziu de şase luni. „După ce am făcut contestație la Tribunal, imediat a apărut motivarea. Ulterior am vrut cum vreau și acum să știu dacă toți cei care au adoptat decizia au participat la redactarea și conceperea acestei motivări. Am înțeles că nu avem acces la informații”, a declarat Dragnea la ieșirea de la ÎCCJ. Potrivit Factual.ro, un portal de fact-checking, declarația lui Dragnea este parţial falsă. Având în vedere că termenul de șase luni invocat de acesta începe să curgă de la momentul condamnării sau de la data la care el a avut posibilitatea să ia cunoștință de textul integral al deciziei, o eventuală atacare a deciziei de condamnare la CEDO ar fi fost posibilă.

Am încredere în Justiţie, sunt optimist până la moarte. Am înţeles că nu avem acces la informaţii. Aşteptăm pronunţarea.  Liviu Dragnea, preşedinte PSD

×
Subiecte în articol: liviu dragnea