Legile privind securitatea nationala si functionarea serviciilor secrete i-au incaierat pe liberali cu democrati, acestia din urma aparand decizia presedintelui Traian Basescu de a nu face publice proiectele pana cand nu vor avea o forma definitiva.
Replica la cererea liberalilor de fi desecretizate proiectele de lege aflate in lucru la CSAT a venit de la democratii Mihai Stanisoara si Romeo Raicu, presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor si, respectiv, al Comisiei de control al SIE. Ei au spus ca solicitarea liberalilor este "surprinzatoare" si demonstreaza "diletantism politic". "Cei care au incercat si vor incerca in continuare sa sustina astfel de teze politice nefundamentate, ignorand interesul national in favoarea unor interese de grup, sugerand ca poate fi vorba fie de incercari de acaparare a puterii, fie de netransparenta, dau dovada de diletantism politic si de rea-vointa", se arata in declaratia politica semnata de cei doi deputati democrati. Ei mai sustin ca natiunea romana este deja suficient de educata incat sa nu mai cada victima unor "discursuri partinice, demagogice care protejeaza interese personale sau de grup". Liberalii "se intrec in acuzatii hilare" legate de pachetul legislativ privind reforma in sectorul de securitate nationala, spun democratii, care adauga ca "asezarea intereselor partinice sau de grup si jocurile politice de imagine deasupra interesului national poate fi o strategie cu potential autodistructiv pe termen lung". JUSTIFICARE. Stanisoara si Raicu sustin ca proiectele de lege sunt tinute la secret de presedintele Traian Basescu, pana este elaborata forma lor finala, pentru a proteja opinia publica. "Decizia presedintelui nu inseamna ca pretuieste mai putin opiniile si eventuala contributie a societatii civile. Si nici ca acest important pachet legislativ va trece in mod arbitrar prin Parlament, ci, dimpotriva, se doreste ca opinia publica sa nu fie manipulata pana la finalizarea proiectului", se mai arata in declaratia celor doi. JOC PARALEL. In acelasi timp, liberalii lucreaza la propriile proiecte de lege pe aceste teme, pe care intentioneaza sa le faca publice. Varianta liberala despre modul in care ar trebui organizate serviciile speciale difera substantial de cea a presedintelui Traian Basescu si a democratilor, incepand cu sefia Comunitatii Nationale de Informatii care ar trebui detinuta de un consilier prezidential, din perspectiva presedintelui, sau de un ministru, din perspectiva liberalilor.
REZOLUTIE LIBERALA
|
Grupurile parlamentare PNL din Senat si Camera Deputatilor i-au solicitat presedintelui Basescu sa desecretizeze proiectele de lege privind securitatea nationala, prezentate in sedinta CSAT din 13 februarie, pentru a fi dezbatute si imbunatatite impreuna cu societatea civila. Cererea este cuprinsa intr-o rezolutie a grupurilor parlamentare PNL, semnata inclusiv de premierul Tariceanu. "Ar fi corect ca aceste initiative, care urmeaza sa reglementeze un domeniu atat de sensibil, cum este cel al organizarii si functionarii serviciilor de informatii, sa fie transmise comisiilor parlamentare de specialitate ca documente neclasificate", se arata in rezolutie.
|
Citește pe Antena3.ro