x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L şi PSD lucrează din greu la împărţirea ministerelor

PD-L şi PSD lucrează din greu la împărţirea ministerelor

11 Dec 2008   •   00:00

În negocierile "neoficiale", PSD şi PD-L lucrează cu mai multe variante de ministere care le-ar putea reveni şi cu mai multe nume de posibili miniştri.



Potrivit unor surse din PD-L, citate de Mediafax, democrat-liberalii ar revendica, cu prioritate, Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru Vasile Blaga, Ministerul Apărării, pentru Mihai Stănişoară, Ministerul Culturii, pentru Raluca Turcan, Ministerul Educaţiei, pentru Mircea Miclea şi Ministerul Mediului, pentru Sulfina Barbu. Surse din PSD susţin că social-democraţii vizează Ministerul Agriculturii, pentru Valeriu Steriu sau pentru Ilie Sârbu, în funcţie de rezultatul negocierilor asupra atribuţiilor postului de vicepremier, Ministerul Muncii, unde numele lui Marian Sârbu este vehiculat ca favorit şi Ministerul Sănătăţii, care ar putea fi ocupat de Florian Popa. Ministerul de Externe, de asemenea, este vizat de social-democraţi, care au vehiculat, pe lângă numele lui Cristian Diaconescu, şi pe cel al lui Titus Corlăţean, pe care, totuşi, cei mai mulţi lideri PSD îl creditează ca viitor ministru în relaţia cu Europa. PSD ar dori, de asemenea, în cazul în care negocierile vor duce la acest rezultat, să nominalizeze titularii pentru două noi ministere ce ar putea fi înfiinţate, Ministerul pentru Relaţia cu Uniunea Europeană şi Ministerul Turismului. Cele două ministere sunt, totuşi, revendicate şi de PD-L, pentru Anca Boagiu, respectiv Roberta Anastase.

AGLOMERAŢIE DE NUME
Economia şi Finanţele sunt disputate de ambele formaţiuni, deşi, potrivit unor surse din PSD, Mihai Tănăsescu şi Florin Georgescu, contactaţi de lideri social-democraţi pentru o posibilă titularizare la Finanţe, nu au dat un răspuns cert sau au refuzat. În viziunea PSD, Iulian Iancu ar putea gestiona Ministerul Economiei. Ministerul Finanţelor, în varianta PD-L, ar putea reveni fie lui Ionuţ Popescu, fie lui Gabriel Biriş, în timp ce Ministerul Economiei ar putea fi condus de Gheorghe Pogea. Ministerul Transporturilor, de asemenea, este un alt minister vizat de ambele partide, Radu Berceanu de la PD-L şi Dan Nica de la PSD fiind daţi ca favoriţi, deşi, potrivit unor surse din PSD, şi Liviu Dragnea şi-a manifestat dorinţa de a ocupa acest minister. Pe de altă parte, Radu Berceanu şi Liviu Dragnea sunt luaţi în calcul şi pentru Ministerul Dezvoltării, în funcţie de cum vor decurge negocierile între cele două partide. Ministerul Justiţiei pare a fi un punct sensibil al negocierilor, în condiţiile în care varianta vehiculată de unele surse democrat-liberale, Monica Macovei, nu este agreată de PSD, care, totuşi, nu a luat nici o decizie certă între principalii candidaţi vehiculaţi în interiorul PSD, Cristian Diaconescu şi Victor Ponta. Ministerul Comunicaţiilor urma să revină UDMR, potrivit discuţiilor preliminare între PD-L şi Uniune, fiind preferat în acest sens Iuliu Winkler. Ministerul Tineretului, potrivit surselor din PD-L, ar putea fi ocupat de Monica Iacob Ridzi, Mariana Bitang sau Octavian Belu, în timp ce surse din PSD spun că Nicolae Bănicioiu, creditat, înaintea negocierilor PSD –PD-L ca un candidat pentru a ocupa acest portofoliu, spun că are şanse minime de a fi propus. Cel mai probabil, Secretariatul Guvernului va reveni PD-L, democrat-liberalii avansând, în acest sens, numele Elenei Udrea.

×
Subiecte în articol: politic psd pd-l ministerul