x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

de Monalise Hihn    |    10 Iul 2011   •   11:10
PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

Traian Basescu, Elena Udrea, Emil Boc si cam toata floarea pedelista ne spun de dimineata pana seara ca stam prost la absorbtia fondurilor europene. Presedintele a vrut sa ne regionalizeze, chipurile ca asa banii vor fi atrasi mai usor. S-a cam razgandit si acum, zi de vara pana-n seara, singura grija a devenit infiintarea unui minister care sa coordoneze toate proiectele europene, pentru ca banii, care stau parca la frontiera Romaniei, sa fie atrasi mai usor. Cu toate acestea, chiar pedelistii sunt cei care blocheaza folosirea fondurilor europene, deja aprobate.

Un astfel de caz se petrece chiar in municipiul Hunedoara, unde o firma obscura a reusit sa blocheze licitatia pentru atribuirea unui contract de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru repararea si modernizarea celor noua artere principale din oras. In data de 11 iulie trebuia sa aiba loc licitatia pentru atribuirea contractului, dar, surpriza, o firma face recurs la Tribunalul Hunedoara impotriva deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor. Este vorba despre SC Olbia Renold Construct SRL din Hunedoara, o societate comerciala ce il are ca unic asociat pe un oarecare Alexandru Chereches, om de afaceri de care nu a auzit nimeni in Hunedoara, un oras cu 70.000 de locuitori, in care cam toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Firma a depus recurs in contencios administrativ la o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), institutie care i-a respins contestatiile ca nefondate.

CNSC si-a argumentat decizia sustinand ca, pe de o parte, contestatarul nu a depus toate documentele solicitate si, pe de alta parte, aspectele semnalate au fost deja remediate prin interventiile altor operatori. Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 13 iulie, adica la doua zile dupa ce trebuia sa se desfasoare licitatia. De fapt, in spatele firmei se afla un membru PDL, cu state vechi in partid, pe numele sau Dan Gheorghe Antonescu, cunoscut in Hunedoara ca Janin Antonescu. De altfel, acesta a si recunoscut in fata corespondentului Jurnalului National ca e adevaratul patron al societatii comerciale in urma cu cateva luni, cand se afla in litigiu cu o alta firma (Everest Install) si mi-a cerut sprijinul pentru realizarea unui material de presa impotriva celui cu care se judeca la Tribunalul Hunedoara.

Legatura dintre Antonescu si Olbia Renold Construct SRL Hunedoara este facuta si de faptul ca una dintre firmele pedelistului, care a fost declarata falimentara, a avut exact acelasi sediu cu cea de-a doua, care a contestat in instanta proiectul european. Pe de alta parte, obscurul SRL un are ca ca obiect de activitatea construirea de drumuri, detine 16 angajati si a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa un milion de lei. Firma SC Olbia Renold Construct SRL are sediul intr-o camera din Blocul 5 Scolar Atelier Confectii Metalice, pe strada Victoriei nr. 17, din Hunedoara. Sediul e parasit si vecinii spun ca de curand cineva a venit si a dat jos de pe pereti si insemnele firmei. Mai mult, oamenii au si confirmat ca este vorba despre aceiasi proprietari care au detinut si SC Arianne SRL, acum falimentara, adica Dan Gheorghe (Janin) Antonescu si fiul sau. Antonescu este acum doar simplu membru PDL, el detinand ani in sir functia de vicepresedinte al organizatiei din Hunedoara, din care a demisionat in urma cu cativa ani. Surse din partid spun ca aceasta are o datorie fata de PDL, pentru ca a refuzat, in urma cu cativa ani, sa plateasca un 'comision' din banii pe care firma sa i-a obtinut pentru construirea 'Catedralei Eroilor' din oras. In plus, aceleasi surse spun ca Antonescu ar fi actionat la comanda deputatului PDL din colegiu, Viorel Arion, un alt personaj controversat, ale carui firme au 265 de contracte cu statul.

Mai mult, o firma la care Arion este actionar a contestat, la randul sau, o alta licitatie pentru un acord-cadru, ce avea drept scop reabilitarea tuturor strazilor secundare din oras. Pentru ca licitatia a fost contestata in instanta, lucru care ar fi intarziat foarte mult lucrarile de asfaltare, Primaria municipiului Hunedoara a decis anularea licitatiei si reluarea procedurilor. 'Daca am fi continuat, este posibil ca lucrarile sa se fi amanat pana anul viitor. Asa, am decis sa anulam licitatia si sa o luam de la capat. Va dura cam doua luni. Sunt decis sa le scriu presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc, Elenei Udrea si sa-i intreb daca li se pare normal ca un oras intreg sa sufere de pe urma unor persoane care isi doresc sa opreasca folosirea a 10 milioane de euro, proiect european, pe care municipiul Hunedoara le-a obtinut cu mare greutate', declara primarul Ovidiu Hada (PNL).

Practic, principalele artere rutiere din Hunedoara nu au mai fost asfaltate in intregime din anul 1999. Carosabilul s-a degradat atat de mult, incat aproape ca in oras nu s-a mai putut circula si a fost nevoie de alocarea de fonduri de la bugetul local pentru peticirea lor. In mod paradoxal, tot reprezentanti ai PDL au fost cei care au organizat in luna martie un miting de protest privind starea dezastruoasa a drumurilor din oras. Culmea, printre cei prezenti la miting s-a aflat si 'Janin' Antonescu. Atunci, oamenii au declarat ca in spatele actiunii a stat acelasi deputat Viorel Arion, care intentioneaza sa candideze la Primarie in 2012.

In martie 2009 a fost depus la ADR V Vest un proiect pentru obtinerea de fonduri europene. Primaria Hunedoara si ADR V Vest au purtat corespondenta privind completarea documentatiei, iar printre acte a fost nevoie si de aprobarea de catre Consiliul Local a inventarului municipiului. Consilierii PDL au votat de trei ori impotriva respectivului proiect, lucru care a mai intarziat obtinerea fondurilor europene. Abia in decembrie 2010 a fost pusa si ultima semnatura pe proiectul aprobat, cea de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Au urmat procedurile legale, timp in care mai multe firme au cerut clarificari legate de licitatie. Cu toate acestea, la aproape doi ani si jumatate de la depunerea proiectului, in Hunedoara nu poate avea loc licitatia pentru modernizarea si reabilitarea drumurilor principale.

Niciunul dintre pedelistii implicati in acest scandal nu au putut fi contactati, iar reprezentantii PDL nu au aparut deloc in public, desi, timp de trei zile, in oras a avut loc un festival de muzica clasica, in aer liber, unic in Romania. In schimb, presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, a recunoscut in presa locala ca: 'Am purtat o discutie cu Janin Antonescu. El sustine ca are suspiciuni de fraudare a licitatiei si ca nu isi poate sustine probatiunea decat in instanta'. Prin spusele sale, Gligor confirma practic implicarea PDL in blocarea proiectului european de 10 milioane de euro.

×