Puterea a refuzat să se întoarcă în sala de plen a Senatului pentru a valida desemnarea reprezentantului socetăţii civile în CSM, punând astfel sub semnul întrebării întrunirea cvorumului de şedinţă necesar funcţionării CSM
Deşi pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri Senatul avea, ca restanţă de luni, validarea unui membru al societăţii civile, în speţă a Corinei Dumitrescu, acest lucru nu a putut avea loc căci reprezentanţii puterii, după ce au cerut o pauză de consultări, nu s-au mai prezentat ulterior la şedinţă la vot, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum.
Astfel, la prima oră a şedinţei, liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a solicitat amânarea votului pentru validarea Corinei Dumitrescu în CSM, din partea societăţii civile, pentru următoarea şedinţă, fără a oferi însă o motivare pentru această solicitare. În urma votului, solicitarea a fost respinsă, cu 47 de voturi "împotrivă" şi doar 43 "pentru", astfel încât punctul a rămas pe ordinea de zi. Liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a ironizat atitudinea puterii, oferindu-le "gratis” sfaturi pentru a-şi atinge obiectivul de a bloca votul pentru CSM: să părăsească sala şi să lase Senatul fără cvorum sau să rămână în sală, dar să nu voteze. În consecinţă, liderul de grup al PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat o pauză de consultări pentru "a se apleca" asupra acestor sfaturi.
Ulterior însă reprezentanţii puterii nu au mai revenit în totalitate la şedinţa de plen, efectuarea apelului nominal relevând că în sala de şedinţă existau doar 57 de senatori, majoritari ai opoziţiei, astfel că, urmare a lipsei de cvroum, şedinţa a fost suspendată.
Înainte de închiderea şedinţei, opoziţia a acuzat puterea de blocarea funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii, liderul de grup al PSD Ilie Sârbu susţinând că respectivele consultări nici măcar nu au avut loc. "E o strategie ieftină. Dacă lideruil PDL doreşte ca de acum să avem strategii de acest tip, le vom avea în momentele în care o să-i doară cel mai mult. Acum constantăm cine vrea să blocheze justiţia şi cine nu vrea ca ţara să aibă CSM”, a acuzat Sârbu. Deşi prezent în sală, liderul PDL Cristian Rădulescu nu a avut nicio intervenţie lămuritoare.
Urmare a situaţiei de miercuri, preşedintele comisiei juridice a explicat că funcţionarea CSM este la limită, având în vedere că, după validarea de luni a celor 8 magistraţi, numărul magistraţilor din CSM este de 15, adică exact cât prevede legea că este nevoie pentru cvorumul de şedinţă. În condiţiile în care din CSM fac parte şI ministrul Justiţiei, procurorul general al României, a adăugat Greblă, persoane a căror agendă este încărcată şI nu pot participa mereu la şedinţele CSM, este destul de probabil ca CSM să nu poată funcţiona.