x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pe banii nostri - Circ fara paine in Parlament

Pe banii nostri - Circ fara paine in Parlament

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    07 Oct 2005   •   00:00
Pe banii nostri - Circ fara paine in Parlament

Un nou spectacol in Parlament. 200 de pensionari au cerut demisia ministrului Muncii si un senator nu s-a dat dus de la tribuna.

Printre strigate si acuzatii, deputatii au dezbatut si respins ieri motiunea initiata de PSD si PRM, "In loc de respect, dispret si umilinta". La spectacol au participat si 200 de pensionari care i-au huiduit pe reprezentantii Puterii.

Opozitia aplaudata, Puterea sanctionata. Asa au reactionat pensionarii pe parcursul celor trei ore cat a durat dezbaterea motiunii care viza problemele acestora. Primul care i-a scos din minti a fost ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, pentru ca "spune minciuni" si "vorbeste mult". "Hai, bre, mai termina!", "Parca are diarie in gura", "Huo!", "Minciuni. Fapte, nu vorbe!" au fost strigatele "incasate" de ministru de la pensionari. In schimb, ori de cate ori vorbea un deputat PSD sau PRM care critica Guvernul, oamenii nu conteneau cu aplauzele. In momentul in care la microfon a venit liberalul Ioan Ghise, atmosfera s-a incins si mai tare.

AVERI. Indignat de acuzatiile nesfarsite ale deputatilor Opozitiei, Ghise a rabufnit. "Cine vine aici si face retorica, acuzand Guvernul? Cei care, in mod cinic, s-au imbogatit prin jaful acestei tari", le-a aruncat liberalul, de la tribuna, colegilor din stanga, in vociferarile pensionarilor. "Pensii! Pensii!", urlau ei de la balcoane. Presedintele de sedinta, Adrian Nastase, a incercat sa calmeze spiritele, dandu-l exemplu, ironic, chiar pe Ghise, care asculta linistit cand este in banca. Remarca l-a inspirat insa pe liberal sa transmita de la tribuna ceea ce de multe ori a spus in sala. "De multe ori din banca strig ca o problema de procedura in Romania este: Jos comunismul!", a spus Ghise, in huiduielile pensionarilor si protestele pesedistilor.

MIOPIE. Replica a venit de la deputatul PSD Ovidiu Branzan, care a sesizat "miopia" liberalului. "Vede de la distanta averi in gradina altora, dar nu observa bogatia inadmisibila a colegilor sai. In topul celor mai bogati oameni din Romania, 70% dintre ocupanti sunt colegii de partid ai domniei sale sau prieteni ai acestora", a aratat Branzan, nominalizandu-i pe premierul Calin Popescu Tariceanu si pe liberalul Dinu Patriciu. Ghise nu s-a lasat insa mai prejos si i-a acuzat pe pesedisti ca ei s-au imbogatit in ultimii 15 ani. "Jos comunismul", a strigat el iar, creand o atmosfera de vacarm in sala. Pesedistul Dan Iosif a cerut drept la replica, insa Nastase nu i l-a acordat. "Au fost 2 milioane de comunisti. O sa ii chemam pe toti aici sa ia cuvantul? Suntem la 15 ani de la Revolutie. Unii sunt defazati." "Demisia!" au cerut si pensionarii, vazandu-l iar la microfon pe ministrul Barbu. Si in acest schimb de replici si huiduieli i-a prins pe deputati finalul dezbaterilor, cand motiunea a fost respinsa cu 122 de voturi "impotriva", 114 "pentru" si 5 abtineri. "Rusine! Huo!" a fost si "votul dat" de pensionari deputatilor.

INTERPELARI PE HOLURI
O parte a pensionarilor care au asistat la dezbaterea motiunii a tinut sa-si exprime nemultumirea fata de faptul ca aceasta a fost respinsa de plenul Camerei, interpeland, in acest sens, pe holuri, pe deputatii care apartin Aliantei PNL-PD. Printre cei luati la rost s-a aflat si deputatul PD Romeo Raicu, caruia i-a transmis ca, din punct de vedere financiar, era mai bine in timpul guvernarii PSD, dar era mult mai bine "pe vremea comunismului". Prezenta camerelor de luat vederi i-a exaltat pe pensionari, acestia manifestandu-si nemultumirea pe un ton contestatar in fata oricarui deputat.
×
Subiecte în articol: politic