x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Penalii condamnaţi cu suspendare rămân în funcţie

Penalii condamnaţi cu suspendare rămân în funcţie

de Marius Gîrlașiu    |    10 Iun 2016   •   17:45
 Penalii condamnaţi cu suspendare rămân în funcţie
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Parlamentul a prins curaj după ce românii i-au ales cu majorităţi zdrobitoare pe edilii aflaţi în spatele gratiilor sau cercetaţi de DNA în dosare penale. Senatorii au decis ca aleşii locali să-şi păstreze mandatele chiar şi în cazul în care vor fi condamnaţi definitiv, dar cu suspendare.

Cum românii n-au avut nicio problemă să-i aleagă în funcţii pe primarii aflaţi în arest sau urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, senatorii n-au ratat momentul şi au profitat din plin de preferinţele alegătorilor la scrutinul din 5 iunie. Senatul a respins miercuri cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexeminare a legii privind modificarea Statutului aleşilor locali, astfel că încetarea de drept a mandatului de primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau consilier judeţean se va produce doar în cazul unei condamnări definitive la închisoare cu executare şi în cazurile sentinţelor definitive pentru dare sau luare de mită. Astfel, aleşii locali îşi vor păstra mandatele chiar şi în situaţia în care vor fi condamnaţi definitiv la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei. Ceea ce înseamnă că edilii condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare vor rămâne fără nicio problemă în fruntea comunităţilor în care au fost aleşi.

Primarii penali au ajuns şi în atenţia Ambasadorului SUA la Bucureşti. “E greu să-mi explic sau să înţeleg alegerea unor primari cu probleme penale. Transmite un mesaj periculos către SUA şi partenerii internaţionali ai României”, a declarat Hans Klemm. O situaţie tragi-comică s-ar putea petrece la Baia Mare, cu edilul arestat prevenitv Cătălin Cherecheş. Ales cu peste 70% din voturile băimărenilor, Cherecheş ar putea fi lăsat să-şi depună jurământul în faţa Consiliului Local şi dus înapoi în arest. Există însă şi posibilitatea ca edilul să depună jurământul în spatele gratiilor la Penitenciarul Gherla. Oricum, alegerile vor fi validate pentru că legislaţia românească nu prevede un termen fix pentru depunerea jurământului.

×