x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Penibilul domn Lăzăroiu

Penibilul domn Lăzăroiu

de Monalise Hihn    |    18 Sep 2011   •   12:20

Pe langa declaratiile nastrusnice, care i-au grabit sfarsitul carierei de ministru, Sebastian Lazaroiu a dat de-a lungul mandatului sau raspunsuri halucinante la intrebari si interpelari ale deputatilor.

O astfel de abordare a avut-o Lazaroiu atunci cand i-a explicat deputatului PNL Bogdan Timpau ca nu poate afla cum au fost sustrase de la Casa de Pensii Hunedoara datele personale ale unor pensionari de catre parlamentarul PDL Viorel Arion.

Practic, in luna februarie a acestui an, mii de pensionari din municipiul Hunedoara au primit scrisori de la deputatul PDL, in care acesta le explica oamenilor ca li s-au marit pensiile de grupa I si a doua prin grija Guvernului si a deputatului Viorel Arion. Scrisorile erau adresate fiecarui pensionar in parte si contineau si adresele exacte la care locuiesc oamenii. Se incalca astfel Legea nr. 677/2001 privind confidentialitatea datelor cu caracter personal. Mai multi pensionari au sesizat presa, dar s-au adresat si deputatului Bogdan Timpau. De altfel, Jurnalul National a prezentat pe larg situatia respectiva, iar deputatul Arion a explicat presei locale ca a obtinut acele date "prin eforturi proprii".

Totusi, deputatul Bogdan Timpau i-a cerut ministrului Muncii, Sebastian Lazaroiu, sa verifice cum a fost posibila scurgerea de date confidentiale catre parlamentarul PDL.
In raspunsul sau, fostul ministru al Muncii explica ce masuri au fost luate la Casa Judeteana de Pensii si Asigurari Sociale Hunedoara, dar a scris ca "nu se cunoaste sursa informatiilor utilizate de catre domnul deputat Viorel Arion, nu s-a reusit identificarea modalitatilor si conditiilor in care acestea au ajuns in posesia domniei sale.
De asemenea, prin investigatiile efectuate de catre conducerea Casei Judetene de Pensii Hunedoara, cu posibilitatile limitate pe care legea le ofera in asemenea situatii, nu a fost identificata o persoana din cadrul institutiei, care ar fi putut furniza de una singura, datele, elementele si informatiile aflate in discutie".

Interesant este cum a reusit, totusi, deputatul Viorel Arion sa intre in posesia datelor acestor oameni, avand in vedere ca nimeni, in afara titularului, nu poate obtine informatii despre un dosar de pensie de la Casa Judeteana de Pensii si Asigurari Sociale Hunedoara. Mai mult, deputatul se afla in posesia adreselor la care locuiesc acei pensionari. In mod cert, avand informatii despre faptul ca unora li s-au marit pensiile, deputatul Viorel Arion ar trebui sa stie si valoarea punctajului si a venitului fiecaruia dintre beneficiarii respectivei legi. Daca ar fi dorit sa gaseasca un raspuns la aceasta problema, Lazaroiu ar fi putut sa verifice declaratia de interese a parlamentarului PDL, acolo unde ar fi vazut ca una dintre firmele la care Arion este actionar se afla in relatii contractuale cu CJPAS Hunedoara.

Raspunsul integral al fostului ministru al Muncii poate fi citit aici: www.cdep.ro/interpel/2011/r6642A.pdf

Pe de alta parte, Lazaroiu a mai facut niste gafe legate, de aceasta data, de situatia persoanelor cu handicap din judetul Hunedoara. In urma cu cateva saptamani, el a declarat la Deva ca 72 la suta dintre cei care primesc indemnizatie de handicap in judet beneficiaza de aceste drepturi in mod ilegal si aceasta dupa ce se verificasera doar unu la suta dintre dosare. Mai mult, el a spus atunci ca nu stie ce e in aer in judetul Hunedoara de exista atat de multe persoane cu handicap.

×