x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pionii clientelei, scosi din joc

Pionii clientelei, scosi din joc

25 Mar 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a declarat de ziua SRI ca, "datorita informatiilor precise, foarte multe numiri de secretari de stat, care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati printr-unul sau altul dintre partidele Aliantei, au fost evitate".

  • de RAZVAN BELCIUGANU
  • ANIVERSARE. Seful SRI, Radu Timofte, i-a avut ca oaspeti pe presedintele Basescu si pe premierul Tariceanu
    Potrivit sefului statului, tocmai prin informatiile furnizate de SRI s-au scos din joc "oameni care erau impinsi de un grup sau altul de interese". Traian Basescu a tinut sa precizeze ca, "la nivelul conducerii celor doua partide, este greu sa-ti dai seama ce propulseaza un nume catre functia de secretar de stat, si nu numai acolo". Astfel, presedintele a mai afirmat ca "s-a mers cu utilizarea informatiilor de la SRI si in zona numirilor in structurile Vamii, si in zona pensionarii unor cadre foarte obosite din conducerea Ministerului de Interne, in foarte multe paliere".

    CONEXIUNI POLITICE. Pentru premierul Calin Popescu Tariceanu, SRI trebuie sa joace un rol fundamental in lupta impotriva coruptiei. Primul-ministru a adaugat ca "in ultima vreme se constata o insistenta a actiunii unei parti a mediului de afaceri, a celui care lucreaza la limita dintre legal si ilegal, de a-si asigura conexiuni, contacte si sprijin politic in favoarea propriilor interese economice". Atat presedintele, cat si premierul au aratat ca SRI trebuie sa aiba un rol foarte important atat in ceea ce priveste procesul de integrare in Uniunea Europeana, cat si in interesul Romaniei de a crea o zona de stabilitate si securitate in Bazinul Marii Negre. In acest sens, Traian Basescu a solicitat SRI sa creasca propria capacitate de a da informatii cu privire la traficul de droguri, de armament si de persoane in regiune, precum si in furnizarea de informatii despre contrabanda.

    CRIZA. Dar presedintele a spus ca in acest moment "cea mai grava problema neacoperita prin bugetul SRI este fondul de salarii, ce ajunge pana in septembrie", ceea ce inseamna ca aceste resurse vor trebui completate la rectificarea bugetara. Traian Basescu este de parere ca "SRI trebuie sa iasa de sub aureola, de sub suspiciunea ca ar fi un continuator al fostei Securitati". Acest lucru a fost explicatia sefului statului si pentru decizia pe care a luat-o ca arhivele Securitatii sa fie integral transferate la CNSAS. Si tot un semnal in ceea ce priveste increderea acordata noilor generatii de ofiteri de informatii a fost si decorarea a 20 de ofiteri ai SRI, barbati si femei, capitani si maiori, pentru activitatea lor.

    COMUNITATEA. Basescu sustine ca pana la sfarsitul anului va exista structura comuna de colectare si sintetizare a informatiilor, anuntand in acest mod si infiintarea comunitatii de informatii. Deocamdata, seful statului a primit propuneri de la SRI, SIE si Directia Generala de Informatii a Apararii. "Va asigur ca nu sunt diferente foarte mari, dar sunt sustineri de arma, cum s-ar spune. SRI are o oarecare viziune, diferita de Serviciul de Informatii al Armatei, dar fondul ramane. Toate structurile de informatii din Romania sunt de acord ca trebuie creata comunitatea de informatii", a spus presedintele.

    AMENINTAT DE NEVASTA
    "Pe mine cel mai tare ma ameninta nevasta, pentru ca nu ajung inainte de 12 acasa. Este amenintarea cea mai serioasa, continua, zilnica. N-o consider amenintare la adresa securitatii nationale", a glumit Traian Basescu, ocolind raspunsul la intrebarea daca a fost informat de directorul SRI asupra unor noi amenintari la adresa sa.

    ×
    Subiecte în articol: politic informaţii