x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Planul lui Victor Ponta: vrea să cloneze PSD

Planul lui Victor Ponta: vrea să cloneze PSD

de Marius Gîrlașiu    |    02 Aug 2017   •   08:14
Planul lui Victor Ponta: vrea să cloneze PSD
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Exclus din rândurile social-democraţilor după ce l-a susţinut pe Sorin Grindeanu, fostul premier Victor Ponta are în plan înfiinţarea unui partid „nou şi curat” care să devină o alternativă pentru electoratul de stânga dezamăgit de PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alături de Ponta s-au grupat toţi „proscrişii” din PSD, în frunte cu europarlamentarul Cătălin Ivan, alt opozant de marcă al regimului Dragnea.

 

PSD-ul lui Liviu Dragnea ar putea avea din toamnă o concurenţă serioasă pe zona de stânga a eşichierului politic. Este vorba de o formaţiune surogat menită să devină refugiu politic pentru pesediştii maziliţi în era Dragnea. Noul partid ar urma să joace în plan doctrinar partitura stângii occidentale şi să devină o alternativă viabilă pentru electoratul tradiţional al PSD dezamăgit de stilul autoritar de conducere şi de direcţia  imprimată de Liviu Dragnea.

„Eu cred că PSD de azi nu mai are nimic din ceea ce trebuie să ofere un partid modern de centru stânga care să ofere o viziune de viitor, bunăstare şi seriozitate! Şi că o construcţie nouă şi curată poate să ofere alternativa pentru toți cei dezamăgiți de ceea ce văd azi la PSD”, a scris Victor Ponta într-o postare acidă pe Facebook. Ulterior, fostul premier i-a răspuns unui fan, spunându- i acestuia că „un nou drum” este ceea ce simte acum că este necesar. Ponta a dat ca exemplu decapitările unor membri de seamă ai PSD precum fostul premier Sorin Grindeanu, europarlamentarul Cătălin Ivan sau fostul consilier local de la Cluj Gabriel Oniga – toate aceste expulzări fiind făcute la ordinul lui Liviu Dragnea. „Grindeanu, Ivan, Oniga şi mulţi alţii refuză să părăsească PSD-ul din care Dragnea şi «gaşca» i-au gonit. Este singurul partid în care au activat şi în care au crezut! Îi înţeleg şi îi laud pentru asta şi îi sprijin din toată inima”, a comentat fostul lider al PSD. „Adunătură sinistră de PRM-işti şi PD-işti” Unul dintre susţinătorii lui Victor Ponta în procesul de clonare a Partidului Social Democrat este europarlamentarul Cătălin Ivan, rămas şi el pe dinafară după ce a contestat autoritatea lui Liviu Dragnea. „Suntem tot mai mulţi cei care refuzăm să lăsăm partidul pe mâna unei găşti de personaje oportuniste, fără scrupule, care s-au vopsit din interes în social-democraţi. Adunătura asta sinistră de peremişti şi pedişti nu poate oferi nimic bun celor care cred în PSD ca partid puternic de stânga. Îmbogăţiţii peste noapte din bani publici, cei care sunt acum acoperiţi în scandaluri de corupţie şi dosare penale, nu au cum să reprezinte credibil viitorul stângii româneşti”, susţine europarlamentarul. În tentativa de scindare a PSD, Victor Ponta şi „grupul persecutaţilor politic” contează şi pe sprijinul unor nume grele din garda veche precum Eugen Teodorovici şi Nicolae Bănicioiu, actuali parlamentari şi foşti miniştri în guvernul Ponta. Oastea de strânsură ar putea fi completată, în funcţie de evoluţia evenimentelor, şi cu facţiunea PSD Timiş, care îl sprijină necondiţionat pe Sorin Grindeanu. Fostul premier a contestat decizia de excludere din PSD, iar speţa sa va fi judecată de Comisia de Etică din Kiseleff. Contestaţia lui Grindeanu a fost semnată de toți cei şase parlamentari ai PSD Timiș, 55 de primari şi toţi cei 16 consilieri judeţeni ai partidului. Dacă va rămâne în afara PSD, n-ar fi exclus ca Grindeanu să se refugieze şi el în partidul lui Ponta, aducând după sine mai mulţi parlamentari care i-au rămas fideli. Ajutor ar putea veni, la o adică, şi din partea edilului din Iaşi, Mihai Chirica, alt promotor al ideii de partid de stânga modern şi european. Pentru Victor Ponta există şi planul de rezervă: înscrierea în partidul ProRomânia.

 

S-au făcut multe planuri de-a lungul anilor să se rupă PSD în două, în trei, în patru. PSD nu se rupe. Eventual, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, din PSD pot sări câteva așchii. PSD este un trunchi politic foarte serios. Rezultatul va fi același. Vor fi poate una, două, trei așchii politice. Liviu Dragnea, președinte PSD, mai 2017

 

PSD a fost confiscat de un lider care doar aplică modul de conducere şi mentalitatea de tip «Traian Băsescu» – evident sprijinit oportunistic de câteva tovarăşe şi câţiva tovarăşi pentru care contează doar funcţia pe care o primesc de la «Don Livio» ca plată pentru serviciile lor. Victor Ponta, fost lider PSD

 

De la APR-ul lui Meleșcanu, la UNPR-ul lui Oprea

Social-democraţii s-au scindat de mai multe ori în decursul istoriei, însă de fiecare dată partidul a rămas pe metereze. În iunie 1997, actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a rupt o parte din fostul PDSR (aflat atunci în opoziţie la CDR) şi a fondat partidul Alianţa pentru România. Formaţiunea a fuzionat cu PNL în ianuarie 2002, Meleşcanu devenind la acea vreme prim-vicepreşedinte al liberalilor. Un alt episod intrat în istoria politicii postdecembriste a fost apariţia UNPR în mai 2010. Partidul „interesului naţional” a fost înfiinţat de un grup de parlamentari desprins din PSD-ul mamă, care au activat o vreme ca independenţi. UNPR-ul lui Gabriel Oprea a guvernat iniţial alături de fostul PDL şi UDMR, iar mai târziu s-a aliat cu PSD şi a intrat în Uniunea Social-Liberală. De-a lungul existenţei sale, UNPR a absorbit partide ca PIN sau PP-DD, ajungând, în vara lui 2015, la peste 60 de parlamentari. În martie 2016, Gabriel Oprea a părăsit partidul din cauza problemelor penale, locul său fiind preluat de actualul deputat Valeriu Steriu. În iunie anul trecut, UNPR a fost înghiţit de partidul lui Traian Băsescu – PMP, iar majoritatea pesediştilor din partid, în frunte cu Eugen Nicolicea, s-au întors la prima iubire.

×
Subiecte în articol: victor ponta