UPDATE 11:00 - Parlamentul a adoptat cu 344 voturi pentru, 17 abţineri şi niciun vot împotrivă Declaraţia prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.
UPDATE 10:35 - Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în plenul Parlamentului, că preşedintele Traian Băsescu va trebui să înţeleagă că "a venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat".
"Votul nostru poate fi considerat ca un test al exigenţei noastre în lupta cu corupţia. Este un gest politic semnificativ, concret, în favoarea respectului faţă de instituţiile statului. Acest scandal fără precedent a fost generat de complicitatea preşedintelui României prin inacţiune. Prestigiul instituţiei preşedintelui României a fost grav afectat. Prin votul nostru, preşedintele va trebui să înţeleagă ca a venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat pe care a coborât-o la un nivel inacceptabil", a declarat preşedintele Senatului.
UPDATE 10:35 - Declaraţie prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu a fost citită în plen de senatorul Gabriela Firea.
UPDATE 10:32 - Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care urmează să se adopte o declaraţie prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu a început.
La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 338 de deputaţi şi senatori, printre care premierul Victor Ponta şi mai mulţi miniştri. Parlamentarii PDL au anunţat că nu vor fi prezenţi, iar cei de la PMP au început să protesteze pe hol. Declaraţia privind demisia preşedintelui urmează să fie adoptată prin vot la finalul şedinţei, după dezbateri.
................................................
Preşedintele României, Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, integritatea morală şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să-şi asume de îndată demisia din funcţie, se arată în declaraţia comună a Parlamentului care urmează să fie dezbătută şi votată în şedinţa de miercuri.
În document deputaţii şi senatorii fac referire la 'atingerea gravă şi iremediabilă adusă prestigiului funcţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui României în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţiile acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase, grupuri care au fost folosite în interes electoral şi de Preşedintele României'.
"Luând în considerare împiedicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor români, prin eliminarea oricăror suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către preşedintele ţării - persoana care are ca atribuţie constituţională numirea, promovarea sau revocarea din funcţie a magistraţilor precum şi a conducătorilor Parchetelor şi Instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul masiv pe care scandalul legat de implicarea familiei preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, a capacităţii de a fi un partener solid în formule de dezbatere, negociere şi decizie a participării României în acţiuni menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice, asupra cărora să nu planeze suspiciuni circumscrise criminalităţii organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, care are ca principală atribuţie constituţională reprezentarea supremă şi legitimă a intereselor tuturor cetăţenilor României, în conformitate cu Constituţia României, adoptă prezenta declaraţie: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, integritatea morală şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să-şi asume de îndată demisia din funcţia de Preşedinte al României", se subliniază în textul declaraţiei.
Victor Ponta a declarat că parlamentarii PSD-UNPR vor vota, în cadrul şedinţei comune a plenului Parlamentului, în favoarea declaraţiei politice prin care preşedinţii celor două Camere îi vor solicita preşedintelui Traian Băsescu demisia de onoare.
Şi preşedintele PC Daniel Constantin a spus că parlamentarii conservatori vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea declaraţiei politice a Parlamentului.
De asemenea, deputaţii şi senatorii PP-DD vor vota pentru declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că reprezentanţii acestei formaţiuni vor lua, miercuri dimineaţă, o decizie cu privire la votul pe care îl vor exprima în timpul şedinţei comune a Parlamentului după ce vor vedea varianta finală a textului.
PDL nu participă la plenul comun
Grupurile reunite ale PDL din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât să nu participe miercuri la plenul comun pentru adoptarea declaraţiei politice a Parlamentului privind solicitarea adresată preşedintelui Traian Băsescu de a-şi prezenta demisia de onoare, iar parlamentarii PMP vor vota împotrivă.
PNL a anunţat că va propune o declaraţie proprie în care cere demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu.
"Va fi o declaraţie politică pe care o vom susţine, doar declaraţie politică fără întrebări", a spus liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti.
Citește pe Antena3.ro