x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL către Cioloş: Guvernul să ia bani pentru indemnizaţia mamelor din recuperarea prejudiciilor în dosarele de corupţie

PNL către Cioloş: Guvernul să ia bani pentru indemnizaţia mamelor din recuperarea prejudiciilor în dosarele de corupţie

28 Mar 2016   •   14:13
PNL către Cioloş: Guvernul să ia bani pentru indemnizaţia mamelor din recuperarea prejudiciilor în dosarele de corupţie

Deputatul PNL Cristina Pocora i-a transmis, duminică, premierului Dacian Cioloş că Guvernul poate face rost de bani pentru indemnizaţiile de creştere a copilului din recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie, răspunzându-i astfel premierului care afirmase că Executivul nu are bani pentru majorarea indemnizaţiilor, aşa cum a propus PNL într-un proiect de lege aflat în Parlament.

”Domnul prim-ministru, Dacian Cioloş, are perfectă dreptate atunci când spune că trebuie să abordăm lucrurile pe termen lung şi să ne gândim la generaţiile viitoare. Tocmai în acest sens vin şi propunerile pe care le-am făcut în comisia de muncă şi pe care PNL le susţine în totalitate. Combaterea deficitului demografic trebuie să fie o prioritate, este obligatorie şi urgentă, la fel ca şi angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare, contribuţia la pensiile private sau respectarea angajamentului de deficit de 3%”, menţionează Cristina Pocora.

Parlamentarul PNL susţine că o sursă bugetară avută în vedere atunci când a formulat amendamentele la proiectul de lege o reprezintă bugetul naţional şi precizează că statul poate avea o nouă sursă de bani din recupererea prejudiciilor din dosarele de corupţie.

”Dacă vorbim despre cum colectăm mai mulţi bani la buget pentru a finanţa proiecte strategice pentru România – ca de exemplu creşterea demografică – atunci o sursă bună ar putea fi reprezentată de recuperarea integrală a prejudiciului din dosarele de corupţie. Sunt foarte mulţi bani acolo, iar ANAF şi Guvernul ar trebui să se concentreze pe recuperarea lor. Sunt convinsă că se pot adopta foarte repede reglementările necesare astfel încât recuperarea prejudiciilor să se facă mai rapid şi banii să fie folosiţi în mod real pentru dezvoltarea României”, spune Pocora.

Cristina Pocora mai menţionează că a specificat în amendamentele adoptate în Comisie că legea va intra în vigoare de la 1 iulie 2016, după rectificarea bugetară, timp în care vor putea fi identificaţi banii necesari implementării ei, fiind astfel respectate rigorile constituţionale şi ale jurisprudenţei CCR.

Cristina Pocora mai spune că ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat în Comisie că, urmare a acestor modificări legislative, se estimează “o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar calculat''.

”Banii folosiţi pentru susţinerea acestei măsuri reprezintă, în realitate, o investiţie în viitorul României! Este fundamental ca părinţii, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajaţi şi susţinuţi atunci când îşi doresc copii, iar adoptarea acestor modificări legislative ale PNL în comisia de muncă reprezintă o veste bună pentru multe familii tinere din România. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a Camerei Deputaţilor, unde PNL va susţine toate aceste modificări făcute în Comisie şi sper că va avea şi susţinerea şi votul deputaţilor din PSD”, mai afirmă deputatul PNL.

Cristina Pocora precizează că ”populaţia României a ajuns la nivelul anului 1966, iar în fiecare an din ultimii 50, potrivit statisticilor, două mici oraşe au dispărut de pe teritoriul ţării”.

”În plus, tinerii (0-14 ani) sunt depăşiţi de populaţia de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialişti drept ”iarna demografică”. În aceste condiţii, sistemul de pensii şi cel de sănătate au intrat, deja, în colaps. Iată de ce statul trebuie să facă urgent o prioritate din creşterea demografică!”, afirmă Pocora.

Potrivit deputatului PNL, ”dublarea alocaţiei pentru copii a fost doar o etapă, iar creşterea natalităţii are nevoie de mai mult” şi şi-a exprimat convingerea că premierul Cioloş este preocupat de ”situaţia demografică a României şi de familiile din România”.

Pocora a arătat că în cadrul comisiei de muncă din Camera Deputaţilor a propus eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, impus până acum, pentru acordarea indemnizaţiei până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani.

Indemnizaţia se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Premierul Dacian Cioloş susţine că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, el cerând Parlamentului să indice şi sursa de finanţare pentru aceste plăţi.

"Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocari bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să mearga peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.

El a mai spus că Parlamentul trebuie să indice sursa de finanţare pentru aceste plăţi: "Nu vor fi (bani - n.r.) dacă nu ne spune Parlamentul de unde trebuie să tăiem ca să punem aceşti bani".

×