Partidul Naţional Liberal a decis, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, să ceară desfiinţarea Uniunii Social Democrate, pe motiv că înfiinţarea acestei formaţiuni contravine protocolului de formare a USL.
"PNL cere PSD, PC, UNPR anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD pentru că acestea contravin flagrant protocolului de constituire a USD, anume articolul nouă, punctul opt. Nu se poate institui o titulatură care a însemnat şi înseamnă cu totul altceva", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, după terminarea şedinţei.
"Nu are rost să prelungim această criză, nu e în folosul nostru. Domnul Victor Ponta exprima aseară interesul pentru această şedinţă pentru a pune capăt unei crize pe care şi el o consideră minoră, sper ca mâine dimineaţă să se rezolve. Aşteptăm rezolvarea propunerilor noastre, trebuie să ne arate dacă din punctul de vedere al partenerilor noştri mai există dorinţa de a continua Uniunea Social Liberală. Dacă nu se respectă acest articol, tragem concluzia că nu mai există USL", a spus Antonescu.
Preşedintele liberalilor a adăugat că în cadrul BPN s-a mai decis menţinerea propunerilor PNL pentru posturile de miniştri, urmând ca până în vară să discute cu partenerii de guvernare opţiunea reducerii numărului de ministere din Guvern.
"PNL îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri care îi revin în cadrul Guvernului, inclusiv Klaus Iohannis ministru de Interne şi vice-premier. În legătură cu structura Guvernului, PNL solicită PSD începerea unor discuţii pentru restructurarea formulei guvernamentale până pe 15 iunie în acest an, în sensul reducerii de ministere. Considerăm că este posibil să avem un Guvern cu un număr mai restrâns de ministere, care să fie mai suplu şi mai eficient", a spus Antonescu.
"Sunt şi alte câteva chestiuni de principiu pe care le solicităm: Respingerea cât mai urgentă a proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, de asemenea, adoptarea urgentă la nivel guvernamental, respectiv parlamentar, a măsurilor privind neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori", a mai spus Antonescu.
Preşedintele PNL a adăugat că a cerut în timpul şedinţei să i se spună dacă este dorită demisia sa, ideea fiind respinsă. În contra-partidă, Antonescu a propus excluderea din partid a senatorului Sorin Ilieşiu, care ceruse plecarea liderului liberal şi venirea lui Călin Popescu-Tăriceanu în locul său.
"Am întrebat foarte deschis dacă cineva pune în discuţie o eventuală demisie a mea din fruntea partidului. Procedurile aici sunt mai greoaie, trebuie un congres extraordinar. Eu am fost gata întotdeauna de a da curs solicitărilor pentru un congres extraordinar, am organizat vreo două, am fost dispus şi acum. Am întrebat explicit pe toată lumea, chiar nominal pe câteva persoane. Nu s-a solicitat aşa ceva. Aşa că am formulat eu propunerea pentru excludere a domnului senator Ilieşiu pentru a da un semnal că PNL nu e o sală de aşteptare unde poposesc unii senatori, e un partid în care nu orice nătărău, în orice moment, poate vorbi orice", a mai spus Antonescu.
"Pornesc de la premisa de bunăvoinţă, de bună creştere şi de raţionalitate. Nu cred că domnul Ponta sau ceilalţi colegi au interesul să transforme o criză, şi aşa păguboasă, într-o chestiune de durată. Eu nu vreau să analizez ipoteze care continuă conflictul, ci care închid conflictul. Eu văd deblocarea situaţiei într-un act responsabil al unui premier responsabil care respectă propunerile legale ale partenerilor", a concluzionat în finalul conferinţei de presă Crin Antonescu.