x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: În chestiunea propunerii doamnei Kovesi, ne despărţim fundamental de Victor Ponta. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei

Antonescu: În chestiunea propunerii doamnei Kovesi, ne despărţim fundamental de Victor Ponta. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei

03 Apr 2013   •   10:58
Antonescu: În chestiunea propunerii doamnei Kovesi, ne despărţim fundamental de Victor Ponta. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că "se desparte fundamental de Victor Ponta" în chestiunea numirii Codruţei Kovesi ca şef la DNA, lucru care nu înseamnă, însă, că Uniunea Social Democrată se va desfiinţa.

Antonescu spune că PNL nu-şi va asuma responsabilitatea politică pentru "trocul" pe care Ponta l-a făcut cu Traian Băsescu, adăugând că nu va ezita niciodată să se despartă de cineva care îi propune lucruri pe care le consideră inacceptabile.

Iată mai jos principalele declaraţii ale lui Antonescu:

"În chestiunea propunerilor pe care ministrul Justiţiei, premierul Victor Ponta, urma să le facă către preşedintele României, noi ne-am precizat punctul de vedere şi îl repet. Nu suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord cu propunerea doamnei Kovesi, care timp de şase ani a slujit regimul Băsescu.

Această decizie este una pe care Victor Ponta a luat-o singur, pe care ne-a comunicat-o şi de care am luat act şi asupra căreia ne despărţim fundamental. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, dar o punctez ca atare pentru că toţi cei care ne-au votat şi ne susţin au dreptul de a cunoaşte aceste lucruri.

Noi ne-am angajat în calitate de preşedinţi ai USL, nu că vom numi pe cineva, sau pe altcineva, într-o poziţie de şef la DNA, ci ne-am angajat la un lucru simplu şi clar - ca atât cât ne stă în puteri să luăm toate acele decizii care să scoată justiţia de sub dominaţia politică a lui Traian Băsescu, care să dea şansa cetăţeanului român de a beneficia de o justiţie independentă.

Nu putem fi parte a unui troc politic în care procurorii se împart, iar preşedintele impune din nou un om al său. Acestea nu sunt cerinţele europene şi nu acesta a fost angajamentul nostru în faţa alegătorilor.

Acum s-au clarificat lucrurile. CSM, Comisia Europeană, Asociaţia Magistraţilor din România doresc să se meargă pe calea convenită a unor proceduri transparente. Pe de altă parte, avem o înţelegere politică între premierul României, în calitate de ministru al Justiţiei şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Între aceste căi nu avem nicio ezitare. Prima, deşi mai complicată, mai de lungă durată, este de preferat celei de-a doua. A fost poziţia mea personală că ministrul Jusitiţiei putea să facă direct propuneri, dar în baza acelor criterii, nu în baza unei înţelegeri politice. În niciun caz nu susţinem compromisul politic cu Traian Băsescu, care, îmi pare rău că trebuie să o spun, nu are cum să fie un compromis pentru România. Nu a explicat nimeni, nici premierul care a avansat această propunere, ce câştigă România.

Ceea ce se sugera a fi presiunea europeană, nu concordă. Comisia Europeanu nu şi-a schimbat poziţia. Nu există aici compromis bun. Există doar criterii şi voinţă. Criteriile sunt clare, sunt aceleaşi cu ale Comisiei Europene. Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoştinţa cetăţenilor români, a Parlamentului, a celor care răspund de destinele României, care este avantajul pentru România.

Un compromis Ponta - Băsescu, îmi pare rău să o spun, nu aduce niciun avantaj pentru România.

În calitate de copreşedinţi, eu şi Victor Ponta am construit USL pe încredere. Cred şi acum că am făcut alegerea bună. Sunt şi acum de acord să-l susţin pe Victor Ponta în această postură, pentru ca angajamentele noastre politice să se îndeplinească.

Unii cred şi mulţi o spun că poziţia mea sau a PNL în raporturile din interiorul coaliţiei sunt influenţate de obiectivul alegerilor prezidenţiale, că am interesul ca USL să rămână unită şi să îşi ducă la câştig candidatul prezidenţial. Avem acest interes, fără îndoială, în calitate de candidat la preşedinţie, am nevoie de sprijinul PSD, al lui Victor Ponta. Dar vreau ca două lucruri să fie cât se poate de clare.

Unu, preşedintele României este decis de către cetăţenii acestei ţări. Doi, candidez la preşedinţie, dar candidez pentru România şi cetăţenii săi, nu pentru un partid sau altul, nu pentru o persoană. Nu candidez pentru scopul în sine de a fi preşedinte. Nu suntem nici eu, nici PNL, dispuşi la compromisuri care să ne abată de la acest angajament major în faţa românilor.

Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile, pe care milioane de români le consideră inacceptabile.

Nu ne asumăm responsabilitatea politică pentru înţelegerile cu Traian Băsescu, pentru că nu ni le cere nimeni.

×
Subiecte în articol: corduta kovesi crin antonescu pnl dna dna