x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL se războieşte cu Guvernul Ponta pentru fapte rămase fără obiect

PNL se războieşte cu Guvernul Ponta pentru fapte rămase fără obiect

de Ion Alexandru    |    03 Noi 2017   •   11:44
PNL se războieşte cu Guvernul Ponta pentru fapte rămase fără obiect
Sursa foto: DIANA OROS

Guvernul României și filiala jude­țeană PNL Cluj-Napoca sunt, și în prezent, părți într-un proces aflat pe rolul Secției de Contencios Adminis­trativ de la Înalta Curte de Casație și Justiţie, referitor la faptul că fostul premier Victor Ponta a refuzat să organizeze alegeri parțiale pentru funcţia de președinte al Consiliului Județean Cluj, în anul 2015.

Deși în vara lui 2016 au avut loc alegeri locale la termen, cauza se află încă pe rolul instanței și a avut primul termen în data de 1 noiembrie 2017.

Procesul a fost judecat, iniţial, la Curtea de Apel București, după ce PNL Cluj a acționat în judecată fostul Guvern Ponta, în ianuarie 2015, cerând instanței să oblige Executivul de la acea dată să organizeze alegerile parțiale pentru președinţia Consiliului Judeţean. La acea vreme, PNL îl acuza pe Victor Ponta că, din „rațiuni politice, refuză să organizeze alegeri parțiale pentru funcția vacantă de președinte al CJ Cluj, dar și pentru alte 22 de posturi de primari, în legătură cu care a fost depășit termenul legal de 90 de zile”.

Funcția de președinte al CJ Cluj devenise vacantă din data de 6 octombrie 2014, după ce fostul prefect al jude­țului, Gheorghe Vuşcan, a emis un ordin prin care a constatat încetarea de drept a mandatului deţinut de libe­ralul Horea Uioreanu, arestat și trimis în judecată de DNA. Postul a fost asigurat, interimar, de vicepreșe­dintele CJ, Istvan Vakar, din partea UDMR. La 3 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucu rești, prin Hotărârea 187/2015, a admis cererea PNL Cluj și a obligat Guvernul României să efectueze demersurile pentru organizarea scrutinului parțial. Cum hotărârea nu era definitivă, aceasta a fost atacată cu recurs de Guvern, în data de 20 iunie 2015.

Înalta Curte a admis, în principiu, judecarea recur­sului Guvernului, în 5 aprilie 2017, iar primul termen de judecată a avut loc pe 1 noiembrie 2017. Asta, în ciuda faptului că în vara anului 2016 au avut loc alegeri locale la termen, iar Consi­liul Județean Cluj a fost câștigat de PNL, preşedinte fiind ales fostul PDL-ist Alin Tișe.

Victor Ponta (45 de ani) a fost premierul României în perioa­da 7 mai 2012 – 4 noiembrie 2015. Fostul lider PSD a demisi-onat din funcţia de prim-ministru în urma tragediei de la Colectiv

×
Subiecte în articol: pnl