x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi PC au parafat Alianţa de Centru-Dreapta

PNL şi PC au parafat Alianţa de Centru-Dreapta

10 Ian 2011   •   12:02
PNL şi PC au parafat Alianţa de Centru-Dreapta

Preşedinţii PNL şi PC, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, au semnat ieri Protocolul de formare a Alianţei de Centru Dreapta (ACD), devenind co-preşedinţi ai noii formaţiuni. Li­derul liberal a declarat, după semnarea protocolului, că se simte onorat să fie coleg în această formulă cu oamenii din Partidul Conservator şi că este convins că, prin această alianţă, nu încalcă principiile PNL. "Fac acest pas cu onestitate, încre­dere şi convingerea că este o acţiune po­litică benefică, necesară scenei politice româneşti", a declarat An­tonescu. El a mai afirmat că la baza acestei alianţe există o compatibilitate doctrinară şi programatică dezvoltată în timp şi reînnoită de forurile care pe parcursul anului trecut au adaptat programele celor două partide. Lide­rul liberal a adăugat că întărirea forţelor de centru-dreapta este necesară în condiţiile în care care actuala putere pretinde a avea această ideologie deşi "nu are nimic în comun cu aşa ceva". "Am semnat acest protocol fără nici o reţinere, în ciuda asediului propagandistic dezlănţuit de la aflarea veştii despre această alianţă, împotriva noastră, a mea în special", a conchis Antonescu.

Liderul conservator Daniel Con­s­tan­tin a declarat că alianţa cu libera­lii este "o aşezare doctrinară a PC şi o coagulare a forţelor de dreapta". În plus, deşi parteneriatul este pre­vă­zut până în 2016, Constantin a avan­sat ideea prelungirii colaborării până în 2021. Ulterior, liderul PNL, Crin An­tonescu, fiind întrebat dacă această colaborare poate duce la fuziunea celor două partide, a declarat că nu s-a discutat despre fuziune, dar o pot realiza "urmaşii" săi în PNL.

"Această alianţă, ca şi previzibila alianţă cu PSD, nu face altceva de­cât să răspundă nevoilor pe care ce­­tă­­ţenii le au în momentul de faţă. A­lian­ţa cu PNL nu este aşezată, aşa cum s-a insinuat, pe anumite nego­ci­e­­­ri, ci e o alianţă care în primul rând are la bază un set de valori, principii şi măsuri pe care ne-am angajat îm­preu­nă să le promovăm în perioada ur­­mătoare", a declarat liderul PC după semnarea protocolului, do­cu­­­mentul cuprinzând şi măsuri eco­no­­­mice pe termen scurt, mediu şi lung.

Înainte de semnarea documentului, liberalii au validat în şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului decizia de formare a ACD. Din DP fac parte toţi liderii de filiale şi toţi parlamentarii PNL, dintre aceştia, trei votând împotriva alianţei cu PC: fos­tul premier Călin Popescu Tă­ri­ceanu, Varujan Vosganian, Lu­dovic Or­ban şi Adriana Săftoiu. Aceştia i-au reproşat lui Antonescu fie un compromis doctrinar cu PC, fie anumite puncte din Protocol care le-ar acorda conservatorilor prea multe avantaje. Antonescu a declarat ulterior că au existat şi cinci abţineri, pe lângă cele patru voturi negative, şi a explicat că alianţa cu PC nu s-a încheiat din raţiuni "tranzacţioniste", ci dintr-un cu totul alt "spirit", fiind o înţe­legere corectă şi avantajoasă pentru ambele părţi. "Noi nu avem timp să ne tocmim pentru un loc în plus sau un loc în minus în timp ce ţara ar­de", a spus Antonescu. "Avantajul pentru PNL este că, prin această asociere cu un  partid mai mic, consolidează centru-dreapta autentică, nu pârâtă, al lui Băsescu şi filfizonii de la Bruxelles. A reduce PC, atâta cât este el, la Trustul Intact sau la persoa­na lui Dan Voiculescu mi se pare o obsesie pe care unii o cultivă in­teresat, pentru că sunt propagan­diştii lui Băsescu şi oricine înţelegere la nivelul opoziţiei le pică greu", a răspuns An­tonescu, întrebat fiind cum răspun­de cri­ticilor potrivit cărora a încheiat această alinaţă dintr-un interes mediatic.

Conform înţelegerii dintre PNL şi PC, cele două partide vor candida separat în alegerile locale, urmând ca apoi în fiecare primărie câştigată de unul dintre cele două partide ale ACD viceprimarul să fie desemnat de celălalt partid. La alegerile parlamentare, PNL şi PC vor avea candidaţi comuni, conservatorilor urmând să le fie rezervate 21 de colegii eligibile. Colegiile eligibile vor fi stabilite în urma unor sondaje de opinie la nivelul Alianţei de Centru-Dreapta.

Programul care însoţeşte protocolul dintre cele două partide prevede reducerea fiscalităţii, menţinerea cotei unice, revenirea la TVA de 19%, creşterea nivelului de colectare a veni­turilor, crearea de noi locuri de muncă şi reforma sistemului de sănătate şi de pensii, precum şi ade­rarea la zona euro în 2016. Pe temen scurt, adică 2011-2012, obiectivele Alianţei sunt crearea unui cadru favorabil şi predictibil pentru me­diul economic, stoparea declinului economic şi achitarea integrală a datorii­lor statului către firmele private, estimate la 4 miliarde de euro. ACD propune şi o reformă fiscală, prin reducerea generală a impozitării, în special a celei directe, concomitent cu lărgirea bazei de impozitare, şi simplificarea sistemului de taxe.  Pe termen mediu şi lung, adică 2013-2016, ACD intenţionează să stabilizeze cadrul macroeconomic şi să reia creşterea economică sustenabilă, cu o medie de 4,5-5% pe an, să crească raportul PIB/locuitor  până în 2016 la nivelul UE şi să aducă investiţii străine la nivelul de 35 de miliarde de euro cumulat. Alianţa mai promite reabilitarea a 1.000 de kilometri de cale ferată, stimularea exporturilor româneşti, absorbţia de fonduri europene şi reformarea sistemul de pensii şi a celui de sănătate.


PSD a semnat ruperea de PC, dar vrea cu ACD
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri, după şedinţa BPN, că a semnat scrisorile trimise de PC privind denunţarea alianţei cu conservatorii, aceasta devenind nulă, fără probleme formale. Ponta a spus că din punct de vedere formal nu mai există nici o problemă legată de Alianţa PSD+PC, el semnând scrisorile de denunţare trimise de PC. "Din punct de vedere politic, noi am salutat de la început această cristalizare şi cred că era şi în avantajul PSD, am fost şi suntem partid de stânga, alianţa cu cei de la PC întotdeauna a avut anumite probleme ideologice şi nu doar", a susţinut preşedintele PSD.

El a precizat că a primit de la conducerea PSD mandat pentru a negocia cu PNL şi PC o alianţă mai largă, care să-i includă şi pe social-democraţi. "BPN al PSD mi-a reconfirmat mandatul de a continua discuţiile cu Alianţa de Centru-Dreapta pentru formarea nu doar a unei opoziţii unite, ci a unei platforme politice comune de guvernare şi de realizare a unor obiective politice pe termen mediu şi lung", a explicat preşedintele PSD, care la scurt timp avea să participe la o primă discuţie cu liderii noii ACD.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a pledat şi el pentru lărgirea alianţei Opoziţiei, spunând ieri că într-o asemenea "armată de oameni" fiecare îşi va găsi locul potrivit. "O formulă de conlucrare sub o formă sau alta trebuie să se încheie, iar această apropiere a celor două partide, PNL şi PC, aripa de dreapta a acestei opoziţii are temei şi raţiune, în timp ce PSD reprezintă un partid de stânga care în acelaşi timp are conexiuni cu celelalte două partide. (...) El a negat că PSD va fi vioara a doua în această construcţie şi a respins şi abordarea că între Crin Antonescu şi Victor Ponta se va ajunge până la urmă la o competiţie pentru rolul de lider al opoziţiei, arătând că lărgirea alianţei opoziţiei "se face cu o armată de oameni, în care fiecare îşi va găsi locul potri­vit", a adăugat fostul preşedinte. (Adriana Duţulescu)

×