x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC/Stirile zilei

POLITIC/Stirile zilei

27 Oct 2004   •   00:00

27 octombrie 2004

Demisie - PRM mai pierde un deputat

Deputatul Stefan Lapadat si-a anuntat ieri, la finalul sedintei de plen, demisia din PRM, din motive personale, informeaza Rompres. In urma demisiei, Stefan Lapadat va deveni deputat independent. El fusese ales in circumscriptia 27 Mehedinti. De la inceputul actualei legislaturi, partidul condus de C.V. Tudor a pierdut 17 deputati, ultima demisie inaintea celei inregistrate ieri fiind a lui Ioan Sonea, in iunie.

Nastase - A dat la Drept, desi voia la Teatru

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca in anul 1969 a dat examen la Drept "in disperare de cauza", deoarece in acel an nu se organiza examen la teatrologie, unde ar fi vrut sa fie student. "Armata avea atunci un anumit regim si in disperare de cauza m-am dus la Drept", a adaugat Nastase. Ion Iliescu a intervenit: "Ca sa scape de armata", dar premierul a replicat ca pana la urma a facut armata. "Sper ca in toamna aceasta vom reusi sa facem diferenta intre cei care iubesc teatrul si cei care iubesc circul", a mai spus Nastase.

Atac - Basescu il face pe Nastase papagal

Traian Basescu a reluat ieri atacul la adresa premierului Nastase, facandu-l de aceasta data "papagal". "Daca eu as gasi in calitate de presedinte sau prim-ministru un prim-ministru papagal in Europa, pai sa stiti ca si eu as lua comunitatea de afaceri sa ma duc la el si sa-i spun: "Anunta-ti acum candidatura cu mine langa tine", daca in spatele acestei poze ar sta contracte de doua miliarde de euro pentru comunitatea de afaceri din tara mea. Orice politician cauta un papagal si, daca il gasesti, de ce sa nu te duci la el?", a declarat Basescu. Liderul ADA a tinut sa explice si declaratia de zilele trecute legata de topirea premierului la racoare. "Cand am spus ca va fi prima bomboana care se va topi la racoare, el a inteles ca o sa-l duc la Jilava - stiti ca fiecare tipa de ce ii e frica. Eu am spus ca se va topi in noiembrie, decembrie, cand la noi e frig", a precizat Basescu. (Oana Stancu)

Sesizare - Prezidentiabilul PD, pus in discutie

Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei, deputatul PSD Radu Podgoreanu, va sesiza cele doua comisii de politica externa ale Parlamentului in legatura cu declaratiile candidatului la Presedintie, Traian Basescu, pe teme de politica externa. Podgoreanu a facut referire la declaratia liderului PD privind o eventuala negociere a Tratatului cu Ucraina pe tema canalului Bistroe, dar si la aceea care "lasa sa se inteleaga" ca, "daca UE nu ne trateaza asa cum vrea Basescu, este gata sa renunte la relatiile cu Uniunea si sa le pastreze doar pe cele cu SUA". (Dana Piciu)

Senat - Lege intoarsa de la promulgare

Senatorii Comisiei de Sanatate au reformulat ieri unele prevederi ale proiectului de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical, in urma unei cereri de reexaminare facute de presedintele Ion Iliescu. Astfel, ei au decis ca "in situatia unor indicatii medicale care pot periclita sanatatea mamei sau a produsului de conceptie, mama surogat trebuie consiliata cu privire la riscurile care decurg din pastrarea sarcinii in vederea acceptarii intreruperii terapeutice a acesteia". Senatorii au mai stabilit totodata ca "accesul la reproducerea umana asistata medical este liber".

Liste PD - Ion Carstoiu, scos din cursa

Biroul permanent al PD a facut ieri o ultima retusare a candidaturilor pediste pentru Parlament inaintea depunerii listelor la BEC. Razvratitul lider de la Arges, Ion Carstoiu a fost eliminat de pe lista, iar acelasi lucru s-a intamplat si cu fostul taranist Tanase Barde la Constanta. Aici, lista este condusa in prezent de Laurentiu Mironescu, fost director al administratiei portului. Nici deputatul Adrian Mogos nu si-a pastrat locul unu pe lista la Iasi. (Oana Stancu)

Termen - Calendar pentru bugetul pe 2005

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu (foto) si Valer Dorneanu, au avansat ieri, ca data orientativa pentru finalizarea dezbaterilor asupra proiectului bugetului de stat si proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat, jumatatea lunii noiembrie. Birourile Permanente ale celor doua Camere au stabilit "graficul" privind derularea dezbaterilor bugetului. Intrebat cum crede ca se va "impaca" dezbaterea bugetului cu campania electorala, Vacaroiu a apreciat ca "Parlamentul trebuie sa functioneze chiar daca suntem in campanie, trebuie sa facem si una, si alta".

CNSAS - Colegiul ramane in noua membri

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au convenit ieri ca activitatea Colegiului CNSAS sa continue in noua membri, insa grupurile parlamentare ale PD si PSD vor face propuneri privind inlocuitorii celor doi demisionari - Andrei Plesu si Mihai Gheorghe - pentru eventualitatea unui blocaj. Birourile Permanente ale celor doua Camere au analizat situatia Colegiului CNSAS, dupa demisia a doi dintre cei 11 membri.
×
Subiecte în articol: politic