x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC - Stirile zilei

POLITIC - Stirile zilei

16 Apr 2004   •   00:00

Alesii migratori vor ramane fara functii

Parlamentarii si alesii locali .si vor pierde functiile daca vor demisiona din partidele care i-au promovat si sustinut .n posturile respective, prevede un proiect de lege analizat ieri, .n prima lectura, de catre Guvern. Purtatorul de cuvant al Executivului, Despina Neagoe, a precizat ca proiectul de lege care interzice "migratia politica " va fi adoptat in urmatoarea sedinta a Guvernului si transmis Parlamentului spre dezbatere. "Am convingerea ca proiectul va intra in procedura de urgenta si va fi aplicat chiar de la scrutinul urmator", a spus Despina Neagoe. (Silviu Sergiu)

Fostul prefect risca excluderea din PSD

Fostul prefect de Bihor, Florian Serac, va fi exclus din PSD daca va fi .nvinuit de PNA, a declarat ieri, la Cluj, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca. El a precizat ca in PSD Bihor au fost gasite "lucruri anormale" si de aceea Serac a fost suspendat din functia de presedinte al filialei. PNA s-a autosesizat in cazul lui Florian Serac, acuzat de presa ca ar fi solicitat unor oameni de afaceri comisioane pentru a derula diverse tranzactii comerciale. (Silviu Sergiu)

Athanasiu, trimis in judecata

PNL a cerut ieri presedintelui Camerei Deputatilor sa demareze procedura de urmarire penala si de judecare a ministrului Educatiei, Alexandru Athanasiu. Motivul este refuzul "nejustificat " al ministrului de a raspunde, in 30 de zile, la o cerere de informare a Parlamentului in legatura cu criteriile de evaluare pentru titlurile didactice de conferentiar universitar si profesor universitar. Cum deputatul PNL Eugen Nicolaescu a facut aceasta cerere, ministrul Athanasiu a anuntat ca-l va da in judecata pentru calomnie. (Gabriela Antoniu)

UDMR, in afara Parlamentului

Maghiarii din Sfantu-Gheorghe considera, conform unui sondaj de opinie realizat in municipiu, ca divizarea comunitatii va duce la nereprezentarea parlamentara a UDMR, a declarat ieri presedintele filialei covasnene a Uniunii, Albert Almos. Potrivit Mediafax, el a explicat ca rezultatele acestui sondaj arata ca electoratul maghiar nu cunoaste suficient platformele UDMR si ca foarte multi dintre maghiari confunda Uniunea Civica Maghiara cu Cercul Civic si isi pun intrebarea daca UCM este sau nu in afara UDMR. (Gabriela Antoniu)

Unda verde la adoptiile externe

In situatii exceptionale, impuse de interesul superior al copilului, Guvernul poate aproba transmiterea unor cereri de incuviintare a adoptiei internationale catre instantele judecatoresti, a decis ieri Senatul, mergand pe varianta Executivului, in ciuda avertismentelor opozitiei. De altfel, membrii puterii si ai opozitiei s-au acuzat de atitudini specifice regimului trecut, ceea ce l-a determinat pe senatorul PSD Ion Predescu sa scape un "tovarasu’ Taracila" corectat rapid cu "domnul" Tara- cila! (Oana Stancu)

Atributii sporite pentru Curtea Constitutionala

Deputatii au adoptat ieri pe articole proiectul de modificare a legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale. Astfel, Curtea Constitutionala va primi mai multe atributii si va detine suprematia in aplicarea Constitutiei. CC va solutiona conflictele juridice dintre institutiile statului, se va pronunta in privinta tratatelor internationale si asupra neconstitutionalitatii unor prevederi din legile intrate deja in vigoare, la sesizarea Avocatului Poporului. De asemenea, Parlamentul nu va mai putea sa infirme o decizie a Curtii Constitutionale prin votul a doua treimi din numarul membrilor. (Dana Piciu)

Cetatenii vor initia hotarari

Locuitorii unui sat, unei comune, unui oras pot propune consiliilor locale sau judetene pe raza carora domiciliaza proiecte de hotarare, tot astfel cum cetatenii pot propune Parlamentului initiative legislative. Legea care contine aceasta prevedere a fost adoptata ieri si de Senat si va merge la presedinte spre promulgare. Proiectele adresate trebuie sustinute prin semna turi de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective. (Oana Stancu)

PD cere vot electronic

Deputatii PD au propus ieri introducerea votului electronic la Camera Deputatilor. "Suntem printre putinele institutii parlamentare din lume unde nu s-a introdus acest gen de vot", a declarat liderul democratilor de la Camera, Emil Boc (foto). PD a mai propus ca fiecare parlamentar, cand se intoarce dintr-o vizita pe banii publici din strainatate, sa intocmeasca un raport in care sa arate la ce a fost folositoare pentru Romania plimbarea lui, iar aceste rapoarte sa fie publicate pe site-ul Parlamentului si in Monitorul Oficial. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: politic