x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC - Stirile zilei

POLITIC - Stirile zilei

15 Apr 2004   •   00:00

Trupele romanesti raman in Irak

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca nu se pune problema retragerii trupelor romanesti din Irak. Seful statului a spus ca o astfel de decizie nu poate fi luata dec.t prin consultare cu membrii coalitiei internationale si ca o eventuala retragere a trupelor militare din Irak ar reprezenta o sursa de anarhie si ar da nastere unui proces greu controlabil. Azi va avea loc o sedinta a CSAT in care va fi analizata situatia din Irak, pregatirea Romaniei pentru participarea, pentru prima data ca membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice, la summit-ul NATO, care va avea loc la Istanbul si problemele de securitate in plan regional. (Monica Iordache)

2 mai - Ziua tineretului

15 deputati reprezentand toate partidele parlamentare au initiat un proiect de lege privind instituirea Zilei nationale a tineretului. Conform proiectului, aceasta sarbatoare ar trebui sa aiba loc in fiecare an pe data de 2 mai si sa fie zi libera pentru toti cetatenii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. "Autoritatile administratiei publice centrale si locale acorda sprijin material, financiar si organizatoric sarba toririi acestei zile, iar societatile publice de radio si televiziune au obligatia de a prevedea si aloca cu prioritate spatii in grilele proprii de programe pentru emisiuni cu problematica tineretului", se mai arata in proiect. (Dana Piciu)

Sedinta comuna pentru rapoarte

Camera Deputatilor si Senatul vor avea saptamana viitoare, cel mai probabil joi, o sedinta comuna de plen, in cadrul careia vor fi discutate rapoartele de activitate ale unor institutii si cateva proiecte legislative. Printre acestea, cel mai important este proiectul de modificare a regulamentului sedintelor comune. Cel mai controversat punct al acestui regulament a fost trecerea SRI de sub controlul comisiei specializate sub controlul comisiei de aparare, ceea ce ar fi insemnat desfiintarea comisiei SRI. (Dana Piciu)

Deputatii nu vor fi invoiti

Secretarul Camerei, Tudor Mohora, a declarat ieri ca, daca toate partidele parlamentare vor fi de acord ca deputatii lor care sunt candidati la primarii sau la consilii sa primeasca o invoire de cateva zile, acest lucru va fi acceptat. "In nici un caz nu putem lasa Parlamentul nefunctional. Cei care vor fi prezenti trebuie sa-i suplineasca pe colegii lor invoiti. Daca ne straduim sa votam toate proiectele de lege de pe ordinea de zi am putea sa lasam deputatii, eventual, sa plece de joi in teritoriu", a declarat Mohora. (Dana Piciu)

Mandat prelungit pentru Simona Marinescu

Senatorul PSD Simona Marinescu isi va continua mandatul de reprezentant special al Romaniei in cadrul Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA) din Irak pana in 20 iunie. Conducerea Senatului a aprobat ieri o cerere de prelungire a acestei misiuni din partea ministrului de Externe, Mircea Geoana. El a spus ca activitatea Simonei Marinescu a fost "apreciata superlativ si evidentiata" de administratorul CPA, Paul Bremer, si remarca "foarte buna colaborare" a senatorului PSD cu Ambasada Romaniei la Bagdad, "reusind ca prin eforturi comune sa obtina o locatie avantajoasa a viitorului sediu al ambasadei in zona rezidentiala securizata". (Camelia Ionescu)

Campanie cu masinile Senatului

Vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, a declarat ieri ca "va fi extrem de greu de separat" activitatea de partid de cea de parlamentar, referindu-se la campania electorala si la utilizarea masinilor de serviciu. "Daca vor fi actiuni cu caracter exclusiv politic, nu vor putea fi folosite masinile Senatului", a mai spus Taracila, repetand insa ca delimitarea va fi extrem de dificila. In 2004 fiecare senator primeste, pentru biroul sau teritorial, o cota de benzina de 250 de litri pe luna. (Camelia Ionescu)

×
Subiecte în articol: politic