Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că discuţiile purtate cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni au reprezentat o propagandă politică pentru şeful statului iar în opinia sa preşedintele poate face ceea ce doreşte cu legea privind reducerea CAS.
"Consultările de astăzi nu aveau niciun sens, decât poate un pic de propagandă politică pentru domnul preşedinte Băsescu. Ştiţi foarte bine, legea a fost votată de Parlament. Deci, dacă voia să se consulte cu noi, trebuia să se consulte înainte să o voteze Parlamentul. (...) Preşedintele, până la urmă, va face ce consideră, o retrimite Parlamentului sau nu", a declarat premierul la plecarea de la recepţia organizată de Ambasada Franţei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale.
Ponta a adăugat că, în opinia sa, reducerea CAS reprezintă nu doar un obiectiv politic atât al USL, cât şi al partidelor de Opoziţie, ci reprezintă o măsură care în acest moment de creştere economică poate conduce la crearea de noi locuri de muncă şi la scoaterea pe piaţa legală a celor care lucrează "la negru".
"Or, asta nu se poate decât printr-o reducere a impozitării muncii. I-am explicat foarte clar că pentru anul 2014 nu se schimbă absolut niciunul din angajamentele asumate de România, iar pentru anul 2015-2016, atunci când vom merge în Parlament cu noul buget, vom ţine cont de combaterea evaziunii fiscale, de efectele pozitive ale promulgării legii insolvenţei (...), de modul în care gândim dezvoltarea economică a României şi de unu dintre obiectivele fundamentele pe termen mediu, şi anume, să avem cel puţin un angajat care cotizează la asigurările sociale la un pensionar. Am redus acest raport, însă până nu ajungem cel puţin la unu la unu pe termen de 10-20 de ani, situaţia, evident, arată foarte rău", a mai declarat Ponta.
Premierul a repetat că discuţia nu a fost una serioasă, întrucât "preşedintele avea un calendar strict politic".
"Nu sunt încă preşedinte. Preşedintele trebuie să semneze decretul de promulgare. Dacă-l va trimite în Parlament, în septembrie, sunt convins că Parlamentul, aşa cum a votat o dată în unanimitate, va vota din nou şi atunci nu mai are voie să-l mai respingă. Domnia sa a spus şi că este neconstituţional. Deci, s-ar putea să-l atace la Curtea Constituţională", a precizat Ponta, întrebat dacă preşedintele va promulga legea privind reducerea CAS de la 1 octombrie 2014.
Întrebat care a fost tonul folosit de preşedinte la adresa ministrului de Finanţe, Ponta a spus: "Un ton destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu".
"Poate aflaţi de la preşedinte că studiile de Harvard nu sunt nimica pe lângă studiile domniei sale. (...) Lucru cu care, repet, m-am obişnuit, dar doamna ministru a rezistat foarte bine", a adăugat premierul.
Despre preconizatele modificări ale Codului fiscal, premierul a subliniat că aceste sunt discutate de mai mult timp cu partenerii internaţionali ai României - FMI, BM şi CE - şi, pe măsură ce se discută cu toţi actorii sociali, vor fi implementate.
Ponta a adăugat că măsurile vizate prin modificarea Codului fiscal urmează să fie prezentate de ministrul de Finanţe în şedinţa de miercuri a Guvernului.
"Ceea ce noi vrem să facem este un tip de predictibilitate şi nimic nu se adoptă într-o lună sau în două luni sau în trei luni. Totul se discută cu şase luni, un an înainte şi cred că din punctul acesta de vedere doamna Petrescu merge în direcţia foarte bună", a declarat Ponta.