Victor Ponta a devenit, ieri, primul premier din istoria României trimis în judecată în timpul mandatului. DNA l-a trimis în instanţă pentru fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Rămâne de văzut dacă PSD îşi va asuma să susţină un şef al Guvernului trimis deja în faţa instanţei, în aceeaşi situaţie găsindu-se chiar preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Gabriel Oprea spune că “aş reprezenta o soluţie” ca premier.
Vestea trimiterii în judecată în dosarul Turceni- Rovinari l-a prins pe Victor Ponta în plină şedinţă CSAT. În timp ce vorbea cu preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul Gabriel Oprea despre criza refugiaţilor. “În timpul şedinţei a apărut în media ştirea că premierul a fost trimis în judecată pentru anumite fapte penale”, a dezvăluit Iohannis momentul stânjenitor pentru premier. Ştirea nu a făcut breaking-news pe televiziuni dintr-un alt motiv jenant: sicriul lui Vadim Tudor nu încăpea în cavou. Alături de prim-ministru, DNA l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe senatorul Dan Şova, dar şi pe directorii generali ai complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Ponta de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Fapte comise înainte de a fi numit prim-ministru, pe vremea când era avocat.
Unic în Europa
Ponta a devenit, astfel, primul premier din istorie trimis în judecată în timpul exercitării funcţiei. O mai păţiseră Adrian Năstase, Silvio Berlusconi în Italia şi Iulia Timoşenko în Ucraina, însă toţi după încheierea mandatului. “Imaginea României are foarte mult de suferit”, a avertizat Klaus Iohannis, care i-a cerut încă o dată demisia. “Părerea mea nu s-a schimbat. Cea mai simplă soluţie ar fi cu siguranţă cea pe care am prospus-o şi în iunie”. Atunci îi solicitase prima oară demisia. Cu o seară în urmă, Gabriel Oprea nu excludea să fie, într-o zi, urmaşul lui Ponta la Palatul Victoria. “Nu vreau să vă ascund că poate aş reprezenta o soluţie”, a declarat liderul UNPR. Înainte să fie trimis în judecată, Victor Ponta ceruse DNA disjungerea cazului său din dosarul Turceni-Rovinari. Asta ar fi însemnat ca DNA să-şi decline competenţa, iar speţa lui Ponta să ajungă la Parchetul General, pe masa procurorului general Tiberiu Niţu, cel considerat “omul lui Ponta”. N-a mai fost timp. Fără să fie citat, Victor Ponta s-a dus şi marţi la DNA, din proprie iniţiativă, însă procurorul Jean Uncheşelu l-a trimis la plimare. A depus atunci o decizie a Curţii Europene de Justiţie din 3 septembrie într-o speţă similară din Bulgaria. “Am vrut eu să depun la dosar o decizie care explică ce se întâmplă cu contractele de prestări de servicii. Eu zic că am făcut activitate, procurorul zice că n-am făcut, Curtea Europeană de Justiţie zice să ne vedem de treabă amândoi, pentru că, atât timp cât s-au plătit taxele, e în regulă”, spunea Ponta la ieşirea din sediul DNA. Nu l-a înduplecat pe procuror, însă îşi va putea susţine proba în faţa judecătorilor ÎCCJ la proces. Până atunci, liberalii le-au cerut liderilor coaliţiei să-i retragă susţinerea la guvernare. "Le cer domnilor Oprea şi Dragnea să se disocieze de un prim-ministru trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi să-i retragă sprijinul politic care îl menţine în funcţie”, a recţionat liderul PNL, Alina Gorghiu. Acelaşi lucru îl sugerase şi Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT. “Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii”, a declarat preşedintele.
51.321 de lei este prejudiciul calculat de DNA în cazul lui Ponta
“Solicit demisia premierului Victor Ponta. Este o situaţie imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale”, spunea Klaus Iohannis pe 5 iunie, atunci când procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale în cazul premierului Ponta în dosarul de corupţie Turceni-Rovinari.
VICTOR PONTA, prim-ministru, martie 2015
“Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”
“Dacă se începe urmărirea penală împotriva mea nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru Eşti trimis în judecată, nu mai poţi să ocupi o altă funcţie”
Ce se va întâmpla cu Guvernul
„Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”, se arată în articolul 109 din Constituţie. Potrivit lui Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional, asta înseamnă că Ponta nu poate fi suspendat din funcţie întrucât el este acuzat doar de fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, nu de prim-ministru. De altfel, şi Legea responsabilităţii ministeriale deosebeşte între faptele comise de o persoană în calitate de ministru şi cele comise ca cetăţean obişnuit. În schimb, fostul deputat Sergiu Andon consideră că trimiterea în judecată duce automat la suspendarea lui Ponta şi de un interimat de 45 de zile în fruntea Executivului.
„Ponta poate fi suspendat doar pentru fapte comise ca premier, însă acestea au fost scoase din dosarul său” Gheorghe Iancu , fost Avocat al Poporului