x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PRECEDENTE / Boc, pe urmele lui Ciorbea şi Băsescu

PRECEDENTE / Boc, pe urmele lui Ciorbea şi Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    17 Dec 2008   •   00:00

Retragerea lui Emil Boc din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca pentru postul de premier nu este un caz singular în politica postdecembristă. Au mai lăsat funcţii alese pentru posturi mai înalte Victor Ciorbea şi Traian Băsescu.



În iunie 1996, fostul lider sindicalist Victor Ciorbea intra în competiţia pentru Primăria Capitalei, candidând din partea CDR.  Intră în turul al doilea, alături de Ilie Năstase (PSDR) pe care îl învinge obţinând  56,74 % din voturile bucureştenilor. Un scor mare, dar nu suficient de motivant pentru a rămâne patru ani la cârma Capitalei. Victor Ciorbea renunţă la funcţia de primar general după numai cinci luni de mandat (iunie-noiembrie 1996). După alegerile generale din noiembrie 1996 câştigate de CDR şi Emil Constantinescu, Ciorbea este desemnat premier, lăsând liber fotoliul de primar al Bucureştiului. Este pentru prima dată după 1989 când are loc o asemenea mişcare. După desemnarea lui Ciorbea ca premier, Capitala este condusă interimar de Viorel Lis. El va deveni edil-şef cu acte în regulă abia la 8 noiembrie 1998, după ce au fost organizate nu mai puţin de trei tururi de scrutin. Primul tur, de la 25 octombrie 1998, a fost invalidat pentru că la urne s-au prezentat doar 34,30% dintre bucureştenii cu drept de vot, pentru validarea scrutinului fiind nevoie de prezenţa a jumătate plus unu din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. La 1 noiembrie s-a organizat un al doilea tur, nici unul dintre candidaţi neobţinând mai mult de 50%. Astfel, la 8 noiembrie, Viorel Lis a fost ales primar cu 50, 50%, prezenţa la urne fiind de 37,8%.

A URMAT BĂSESCU
Peste opt ani, bucureştenii aveau să repete experienţa din 1996. În 2004,  Traian Băsescu candidează pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei. Îl câştigă din primul tur cu 54,95% din voturi, în fata principalului său contracandidat, Mircea Geoană (PSD), care a obţinut 29,70%. După patru luni, Traian Băsescu părăseşte şi el fotoliul de primar general al Capitalei. Motivul? La 2 octombrie 2004, candidatul Alianţei D.A. la Preşedinţie, Theodor Stolojan, îşi anunţă retragerea din cursa prezidenţială ca urmare a agravării problemelor sale de sănătate. După ce a udat cu lacrimi retragerea lui Stolojan, Traian Băsescu devine candidatul  Alianţei D.A. la Preşedinţia României. Se întâmpla la 6 octombrie 2004, după ce Consiliul Naţional de Coordonare al PD validase candidatura  lui Traian Băsescu, iar  Consiliul Reprezentanţilor Naţionali PNL adoptase o rezoluţie în care îşi exprimau sprijinul total pentru acesta. Atunci Băsescu a adresat un mesaj bucureştenilor întrebând dacă vor ca el să muncească pentru întreaga ţară, deci şi pentru Capitală. Băsescu spunea atunci că nu lasă un fotoliu “călduţ”, ci se duce “tot la treabă”. Fostul primar general al Capitalei devenea în decembrie 2004, preşedintele României. A fost desemnat să conducă interimar Capitala, până alegerile parţiale din primăvara lui 2005, viceprimarul PD Răzvan Murgeanu. La 3 aprilie 2005, Adriean Videanu este  ales primar general al Capitalei cu 53,01% din voturi, surclasându-l pe principalul său contracandidat Marian Vanghelie (PSD) care a obţinut 29,55% din sufragii.

 

HOP ŞI BOC

După patru ani a venit rândul clujenilor să repete experienţa bucureştenilor, primarul lor, Emil Boc, fiind desemnat premier după ce Theodor Stolojan a renunţat la această calitate, depunându-şi mandatul. Boc a fost ales primar al municipiului Cluj Napoca în iunie 2008, când a câştigat din primul tur un al doilea mandat cu 76,21% din voturi. Astfel că la şase luni după ce l-au ales, clujenii rămân fără primar. Mama premierului desemnat se numără  printre cei care ar dori ca Emil Boc să rămână primar. “Lui Emil i-aş da un sfat: să nu se mai bage acolo între ei. Să-i lase să se murdărească ei în cap. Să nu meargă în locul lui Tăriceanu. N-aş vrea să se ducă, să-l mai văd acolo printre aiştia. Măcar să rămâie să-şi ducă primăria până la capăt, că e foarte greu, că el acasă e foarte puţin, are noroc că-l înţelege femeia”, a declarat Ana Boc pentru Agerpres.

Criterii uitate

Desemnarea primarului Boc (foto) ca premier este surprinzătoare în condiţiile în care unul din criteriile pe care Traian Băsescu le-a transmis săptămâna trecută negociatorilor PSD şi PD-L era ca viitorii membri ai Guvernului să nu aibă calitatea de ales local. Surse participante la discuţii citate de Mediafax afirmau că preşedintele Băsescu le-a spus negociatorilor că nici un reprezentant direct al comunităţilor locale, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau primar nu poate fi desemnat ca ministru. Argumentul în sprijinul acestei solicitări a fost că nominalizarea ca ministru a unui preşedinte de CJ sau primar generează alegeri anticipate în judeţul sau oraşul respectiv, ceea ce este “inacceptabil” din punct de vedere electoral. De asemenea, şeful statului a transmis negociatorilor PD-L şi PSD că Guvernul nu trebuie să aibă miniştri care nu sunt profesionişti recunoscuţi asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau sunt în vizorul procurorilor.

×
Subiecte în articol: basescu politic primar