x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Tudose, despre pensiile speciale: Nu o să dăm nicio Ordonanță peste noapte

Premierul Tudose, despre pensiile speciale: Nu o să dăm nicio Ordonanță peste noapte

01 Aug 2017   •   07:21
Premierul Tudose, despre pensiile speciale: Nu o să dăm nicio Ordonanță peste noapte

Premierul Mihai Tudose  declarat, luni, că Guvernul nu va da peste noapte o Ordonanţă în cazul pensiilor speciale.

"Nu o să dăm nicio Ordonanță peste noapte, v-o spun cu toată responsabilitatea. Este anunțată, este în dezbatere publică, dovadă că știe toată lumea de ea și nu va fi cu aplicabilitate imediată (...) O să lăsăm un termen de o lună, două luni, ca cei care se pot afla într-o situație de a-și depune dosarul de pensie să aleagă. Dar măcar să facem curat, vorbesc de toate pensiile speciale. Cea mai mare problemă — unde sumele și impactul pe buget este foarte mare — este în zona pensiilor militare, sunt și foarte mulți. Magistrații totuși au un statut special, va fi o altă discuție (...) Aștept de la colegii mei soluții", a declarat Tudose, la Antena 3.

Potrivit șefului Executivului, trebuie corectate "derapaje" din ultimii ani.

"Avem de pus în lucrurile firești niște derapaje din ultimii ani. Nu mai este nicăieri pe planeta aceasta o situație, o țară, un loc, unde, când ieși la pensie, să iei de la locul de muncă mai mulți bani decât luai când munceai, să ieși la pensie la o vârstă de 40, 40 și sau până în 50 de ani, pe acest algoritm. Să-ți crească apoi pensia o dată cu creșterea indemnizației de pe funcția pe care ai ocupat-o și să ajungi într-o situație absolut hilară — tu ești pensionar de 10 ani și pe postul pe care l-ai ocupat e cineva care face aceeași muncă și tu ești pensionar și iei cu 20-30% mai mult decât ia ăla care muncește pe postul respectiv. Iertați-mă, ceva nu e în regulă", a spus Tudose, adăugând că nu vorbește "numai de impactul bugetar", ci și despre "moralitate".

Conform lui Tudose, cei care au câștigat anumite drepturi nu le vor pierde.

"Nu se pierde nimic de la cei care au câștigat deja, și-au câștigat acest drept (...) Hai să facem curat, fiindcă altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curățenie și, la un moment dat, o să ne trezim că nu mai avem soluție (...) E ca un incendiu. Ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde, la un moment dat să constatăm că nu-l mai putem stinge", a spus Tudose.

Întrebat ce crede despre persoanele care se pensionează în această perioadă, înainte de aprobarea OUG privind pensiile speciale, Tudose a răspuns: "Asta e viața".

Totodată, chestionat dacă OUG privind pensiile speciale va fi adoptată în această săptămână, șeful Guvernului a răspuns: "Cât de repede va fi o soluție bună".

Ministerul Muncii va emite o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflați în activitate, ci vor crește în raport cu rata inflației, a declarat, duminică seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, precizând că această ordonanță va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.

Aceasta a subliniat că în prezent foarte mulți dintre cei din sistem (Apărare, Interne etc) preferă să iasă la pensie chiar și la 40 de ani, deoarece pot primi o pensie chiar și de 120% față de salariu.

"Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar și la 40 de ani, pentru că așa cum arată legislația la ora actuală poți ieși cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectiva în funcție de creșterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcție de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, și le vom crește, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăși creșteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate", a explicat Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a reiterat că această formulă de actualizare nu este corectă nici față de cei care au contribuit, nici față de stat.

"Cred că ordonanță va trece săptămâna viitoare pentru că nu este corectă această formulă de actualizare, nici față de ceilalți care au contribuit, nici față de statul român până la urmă, care este încorsetat de niște bugete, de un deficit de 3%. Sistemul nu mai poate să susțină o astfel de creștere. Nu, nu este vorba de pensiile care sunt în plată la ora actuală, pe care le plătim și pe care ni le permitem noi ca stat, dar, dacă le lăsăm să se dubleze, eu nu mai sunt atât de convinsă că vom putea să le plătim. Și atunci ce facem, tăiem salariile celor aflați în activitate la ora actuală?", a mai spus Vasilescu.

AGERPRES 

×
Subiecte în articol: mihai tudose pensii speciale