x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presedintele sau premierul? - Basescu vrea sa stie cine-i seful

Presedintele sau premierul? - Basescu vrea sa stie cine-i seful

de Oana Stancu Zamfir    |    11 Noi 2005   •   00:00
Presedintele sau premierul? - Basescu vrea sa stie cine-i seful

Noua Constitutie va trebui sa clarifice raportul dintre presedinte si Guvern, respectiv dintre presedinte si Parlament, a sugerat aseara seful statului in debutul consultarilor cu societatea civila pe tema reformarii Parlamentului si a elaborarii unei noi Constitutii.

Daca pana acum presedintele Traian Basescu a vorbit doar despre nevoia Parlamentului unicameral si introducerea votului uninominal, ieri el a aratat ca "actuala Constitutie reflecta si o negociere intre Puterea prezidentiala si Guvern ce nu a fost tratata corect nici in prima Constitutie, nici in urmatoarea".

SLABIT. Raporturile presedintelui cu institutiile statului s-au discutat in timpul intalnirii cu societatea civila tangential insa, fara a se ajunge la o solutie, a declarat ulterior presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu. El a aratat ca in conditiile actualei Constitutii, institutia prezidentiala este "relativ slabita" si a spus ca specialistii in Drept constitutional prezenti la intalnire ar fi pledat pentru libertatea presedintelui in privinta organizarii referendumului. Ei au spus ca articolul 12 din Legea referendumului este neconstitutional, intrucat ingradeste dreptul sefului statului de a organiza o asemenea consultare populara. Pe de alta parte, majoritatea participantilor ar fi inclinat catre sistemul bicameral, a sustinut Parvulescu.

REFERENDUM. Traian Basescu a declarat si el, intr-un interviu acordat AFP, ca isi doreste ca pana in octombrie 2006 sa fie organizat un referendum asupra Constitutiei, care sa prevada crearea Parlamentului unicameral. "Parlamentul trebuie sa ofere o majoritate clara Guvernului, pentru ca acesta sa fie eficient", a mai spus Basescu, exprimandu-si dorinta ca partidul care castiga alegerile sa beneficieze de "cel putin 50 la suta plus unu din locuri" in Parlament, pentru a conduce tara beneficiind de "stabilitate". Seful statului a pledat si pentru clarificarea prerogativelor presedintelui si primului-ministru. "Presedintele beneficiaza de o legitimitate uriasa, fiind ales prin sufragiu direct. El numeste premierul, dar apoi, in exercitarea responsabilitatilor, apar ambiguitati", a explicat Basescu.

×
Subiecte în articol: politic