x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prigoană vrea concediu de paternitate

Prigoană vrea concediu de paternitate

de Carmen Vintila    |    07 Feb 2011   •   14:18
Prigoană vrea concediu de paternitate
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

150542-20101122105750005.jpgPremieră la Parlament.Deputatul PD-L Silviu Prigoană a trimis conducerii Camerei o solicitare mai puţin obişnuită în care acesta solicită concediu, dar nu unul oarecare ci de paternitate.

În cerere, Prigoană le cere membrilor Biroului Permanent să analizeze care sunt posibilităţile prin care poate beneficia de concediu de creştere şI îngrijire a copilului până la doi ani, precizând că fiul său s-a născut pe zece decembrie 2010.

Dacă îi va fi aprobată solicitarea, Prigoană va beneficia de prevederile vechii legi şI va primi de la stat o indemnizaţie calculată la 85% din media veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, dar nu mai mult de 4000 de lei. Asta după ce, la sfârşitul anului trecut, când Executivul a modificat legea privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului,

Prigoană în frunte cu tot grupul PD-L susţinea că femeile se deprofesionalizează dacă stau doi ani acasă să-şI crească copiii. Adriana Bahmuţeanu a declarat, pentru Mediafax că vrea să se reapuce de muncă şi să îşi reia activităţile, acesta fiind motivul pentru care soţul ei, deputatul PDL Silviu Prigoană, a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului pe o perioadă de 2 ani.

Adriana Bahmuţeanu a spus că ea şi cu Silviu Prigoană sunt "un pic atipici", faţă de familiile din România, în care de obicei soţia este cea care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului.

Deocamdată, mai marii Camerei, confruntându-se pentru prima dată cu o astfel de cerere, au decis să trimită solicitarea lui Prigoană la comisia juridică.Colegii au primit vestea cu umor, părerile fiind împărţite, unii susţinând că Prigoană va avea în continuare dreptul să voteze.
"Este o premieră absolută. Din 1990 şI până acum nu am mai întâlnit o astfel de solicitare. Am decis să o trimitem la comisia juridică să se anlizeze această situaţie, în special legat de posbilitatea acestuia de exercitarea dreptului de vot în Cameră”, a declarat vicepreşedintele Camerei, deputatul PD-L Ioan Oltean.

Şi liderul grupului PD-L Mircea Toader a susţinut că Prigoană îşI va păstra dreptul de vot, acesta susţinând că deputatul va fi chemat la serviciu ori de câte ori va fi nevoie. "E dreptul lui, totaă lumea poate să ceatră concediu, şI bunicul poate să ceară”, a spus Toader. "Consider ăc Prigoană va putea să vină la vot , fără nicio problemă. Nu-l opreşte nimeni să vină la Parlament şI chiar avem nevoie în anumite situaţii de domnul Prigoan. Nu va fi o activitate permanentă dacă trebuie să stea cu copilul”, a mai spus Toader.

Preşedintele comisiei juridice, deputatul PD-l Daniel Buda, a fost luat prin surprinderea de solicitarea inedită a colegului său şI  nu a vrut să se pronunţe asupra acestui caz pe motiv că nu a văzut cererea negru pe alb. "Eu sunt jurist şI nu pot vorbi fără să văd solicitarea”, a spus Buda.

În schimb, colegul său de partid, Cezar Preda, a susţinut că rămâne de văzut dacă legislaţia în vigoare acoperă şi statutul parlamentarului. De altfel, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei, Daniel Buda, spune că, potrivit statutului parlamentarilor, mandatul unui deputat nu poate fi revocat, suspendat sau întrerupt. În aceste condiţii, mai spune Buda, decizia în cazul cererii lui Prigoană o va lua Comisia juridică.

Gestul lui Prigoană nu a fost văzut cu ochi buni de colegele care au născut şi au venit la serviciu. Deputatul liberal Diana Tuşa s-a întors la Cameră, imediat ce i s-a terminat concediul medical, ba chiar aceasta şi-a exercitat dreptul de vot în acea perioadă. Cel mai repede s-a întors însă Raluca Turcan, care nu a stat decât zece zile acasă după naştere, aceasta susţinând că i se pare "deplasat” ca un parlamentar trimis să facă legi pentru români să-şi ia concediu medical. 

×