x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prima de la Guvern daca iti casezi masina

Prima de la Guvern daca iti casezi masina

12 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Premierul Adrian Nastase considera ca pachetul de masuri sociale aprobat joi de Guvern nu va duce la cresterea inflatiei.
SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
SPRIJIN. Dupa compensarea medicamentelor cu 90%, Guvernul a luat noi masuri care-i vizeaza pe pensionari
Premierul Adrian Nastase a exclus ieri, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, posibilitatea ca tinta de inflatie de 9%, stabilita pentru anul in curs, sa fie afectata de masurile sociale adoptate joi de catre Guvern. "De fiecare data cand vorbim, cand luam astfel de decizii, ele se iau dupa analize foarte serioase si intotdeauna verificam cu mare atentie sa existe resursele financiare si apoi sa nu iesim din obiectivele de scadere a inflatiei. Este un program foarte bine pus la punct, inclusiv cu partenerii nostri europeni, cu Fondul Monetar", a precizat Nastase.

AUTOTURISME. Guvernul a decis joi sa acorde prime de 30 milioane de lei pentru orice proprietar care accepta sa isi caseze masina si, apoi, sa cumpere un autoturism nou, primele respective urmand sa fie acordate din Fondul de Mediu. Cuantumul primei va fi scazut din pretul de achizitie al masinii noi, fabricate in Romania.

In alta ordine de idei, persoanele care au depus, inainte de 1989, bani la CEC pentru cumpararea de autoturisme Dacia vor fi despagubite. In cazul in care depozitele sunt in cuantum de 70.000 lei, despagubirile se vor ridica la 100 de milioane de lei, iar pentru depozite mai mici de 70.000 lei, suma se va diminua proportional cu valoarea depozitului. Plata se va face esalonat, in transe egale, intr-o perioada de cinci ani. Detinatorii unor astfel de depozite trebuie sa depuna, la directiile generale ale finantelor publice pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul, o cerere de acordare a sumei, insotita de dovada lichidarii depozitului. Termenul este 31 mai 2005.

VETERANI. Un alt act normativ aprobat joi de Executiv va permite veteranilor si vaduvelor de razboi sa isi cumpere locuintele de stat in care stau cu chirie. Nu se vor putea vinde locuintele care fac obiectul unei cauze privind dreptul de proprietate, aflata pe rolul instantelor, sau daca s-a solicitat restituirea in natura a imobilului respectiv. Aceste locuinte nu vor putea fi vandute catre persoanele care au contractat credite in baza Legii nr. 44/1994 pentru cumpararea de locuinte in conditii avantajoase sau care au cumparat o alta locuinta construita din fondurile statului.

Pe de alta parte, de facilitatile la transportul pe calea ferata acordate veteranilor, invalizilor si vaduvelor de razboi vor beneficia si sotul sau sotia titularului. Totodata, incepand cu anul 2005, veteranii de razboi si vaduvele de razboi vor primi produse alimentare, in cazul in care nu au utilizat in intregime tichetele de calatorie gratuite. Acestia vor primi si bilete gratuite de tratament in statiunile balneoclimaterice, iar pentru vaduvele de veterani de razboi care nu s-au recasatorit se vor asigura, in mod gratuit, locuri de veci in cimitirele militare sau civile.

Pe de alta parte, in cazul decesului unui pensionar din sistemul public, sotul supravietuitor va primi un ajutor lunar de 25% din pensia celui decedat, conditia fiind ca acesta sa aiba o pensie sub nivelul pensiei medii stabilite potrivit legii, iar casnicia sa fi durat cel putin 15 ani si sa nu se fi recasatorit. In cazul in care durata casatoriei este cuprinsa intre 10 si 15 ani, cuantumul ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor se va diminua cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus. De aceasta masura vor beneficia si pensionarii agricultori.

ALIANTA PNL-PD CONTRAATACA
Alianta PNL-PD considera ca masurile sociale anuntate de Guvern nu au acoperire reala in bugetul pentru anul 2005. Masurile de asistenta sociala anuntate de PSD sunt de fapt "masuri de impovarare sociala", considera Alianta, care apreciaza totodata ca multiplicarea acestora, in ultimele luni, va trebui sustinuta in cele din urma prin apelul la credite din strainatate si prin cresterea datoriei externe a Romaniei la un nivel impovarator pentru orice buget viitor. Alianta ii acuza pe Adrian Nastase si PSD ca se fac vinovati de subminarea obiectivelor de reducere a inflatiei, a deficitului bugetar si de apropiere de standardele de functionare necesare aderarii la UE.
×
Subiecte în articol: politic