x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prima duminica din aprilie, Ziua NATO

Prima duminica din aprilie, Ziua NATO

21 Apr 2004   •   00:00

Deputatii au decis ieri ca Ziua NATO sa fie sarbatorita in prima duminica a lunii aprilie.

Ei au adoptat o propunere legislativa apartinand unui grup de deputati si depusa in 2002 privind celebrarea anuala a unei „Zile NATO".

Program pentru guvern si presa

Cu prilejul zilei NATO, Guvernul va organiza manifestari publice, iar mass-media publica „va sustine aceste manifestari prin programele sale", se arata in textul adoptat de Camera. Acestea ar putea fi conferinte, simpozioane, expozitii, spectacole si concerte ale fanfarelor militare, conform expunerii de motive a proiectului.

Intervalul de timp ales, inceputul lunii aprilie, a prilejuit comentariile Opozitiei.

Deputatul liberal Constantin Avramescu a intervenit in dezbatere spunand ca o conditie ar fi ca sarbatoarea sa nu aiba loc pe 1 aprilie, Ziua pacalelilor. „Probabil asa vor face cei superstitiosi", a comentat Valer Dorneanu, presedintele Camerei. Atat reprezentantii PNL, cat si cei ai PD au cerut evitarea festivismului, zilelor libere si a comparatiilor cu 1 Decembrie 1918, „Ziua Unirii". Mai mult, Emil Boc (PD) a declarat ca aderarea la NATO ar trebui urmata de masuri pragmatice, cum ar fi renuntarea la stagiul militar obligatoriu.

Se propusese luna noiembrie

Initiatorii, deputatii PSD Minodora Cliveti, Iosif Armas, Ioan Timis si Sandor Tamas (UDMR) propusesera data de 21 noiembrie pentru Ziua NATO, pentru a marca momentul invitarii Romaniei sa adere la Alianta, realizat in anul 2002. Data a fost schimbata, la propunerea Comisiei de Politica Externa, care a considerat ca Ziua NATO trebuie sa fie cea a aderarii efective. Anul acesta Ziua NATO a fost sarbatorita vineri 2 aprilie, care a fost declarata zi nelucratoare.

Gabriela Antoniu

×
Subiecte în articol: politic nato