Procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, sunt judecaţi pentru instigare la abuz în serviciu a început, ieri, cu o amânare la Instanţa Supremă. La primul termen al procesului, mai mulţi inculpaţi din dosar au cerut judecătorilor un răgaz pentru a-şi angaja avocaţi.
Liviu Dragnea a păşit încă de la primele ore ale dimineţii pe poarta ÎCCJ din strada Batiştei. Instanţa Supremă a fost ieri ca un templu de pelerinaj pentru elita PSD. În uşa sălii de judecată, Dragnea s-a întâlnit cu fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, judecat pentru trafic de influenţă şi luare de mită (30.000 de euro), iar în sală a dat mâna cu fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, judecat pentru luare de mită în dosarul în care este acuzat că a primit o casă în valoare de peste un milion de lei de la fostul deputat Sebastian Ghiţă. La termenul de ieri din dosarul lui Dragnea, primul pe fond după finalizarea procedurilor în cameră preliminară, trei dintre inculpaţi au cerut timp pentru a-şi angaja avocaţi, iar completul de trei judecători al ÎCCJ a stabilit o nouă înfăţişare pe 14 februarie. De la proces a lipsit fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a transmis prin avocat că dorește să fie judecată în lipsă. "O luăm din nou de la capăt. Pe o mărturie mincinoasă, contestată și infirmată de declarațiile martorilor. Vreau să aduc și eu martori și să se audieze din nou martori să vedem dacă și acest proces va merge și se va susține pe o declarație mincinoasă sau două declarații mincinoase, obținute în condiții suspecte la DNA”, a acuzat Dragnea la ieşirea din sala de judecată. Ulterior, jurnaliştii l-au întrebat pe liderul PSD dacă proiectul de OUG prin care Executivul intenţionează să modifice articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu a fost făcut “cu dedicaţie”, având în vedere că prejudiciul din dosarul său se ridică la 108.000 de lei, iar limita impusă prin OUG pentru incriminarea infracţiunii este de 200.000 de lei. “Nu are nicio legatură. Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi ce a apărut în presă. Nici o grațiere nu mă ajută. Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu”, s-a eschivat Dragnea. Liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, pentru fapte comise pe vremea când era preşedintele CJ Teleorman. Potrivit DNA, Dragnea ar fi determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al DGASPC Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii, care lucrau, în realitate, la sediul PSD Teleorman.
Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, sunt singurii inculpaţi din dosar care nu şi-au recunoscut până acum vinovăţia. Liderul PSD mai are la activ o condamnare definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare dictată în aprilie 2016 în dosarul Referendumul.
Jurnalist: Mai sunteţi îndrăgostit în zilele astea, domnule Dragnea?
Liviu Dragnea: De viaţă şi de libertate sunt mereu!Citește pe Antena3.roDonald Trump a devenit primul președinte al SUA condamnat penal