x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect USR pentru simplificarea desfășurării alegerilor europarlamentare în străinătate

Proiect USR pentru simplificarea desfășurării alegerilor europarlamentare în străinătate

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2023   •   19:20
Proiect USR pentru simplificarea desfășurării alegerilor europarlamentare în străinătate
Sursa foto: Hepta

Parlamentarii USR Radu Mihail și Iulian Lorincz au depus o inițiativă legislativă menită să asigure o mai bună desfășurare a alegerilor europarlamentare în străinătate. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea votului prin corespondență și suplimentarea secțiilor de votare în străinătate.

„În 2019, USR a organizat zeci de sesiuni de lucru în diverse țări și comunități, cu participarea cetățenilor care au stat la cozi imense sau nu au putut vota, a unor membri ai birourilor secțiilor de votare și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Sugestiile rezultate au fost înaintate Comisiei speciale comune a Parlamentului care le-a luat în considerare alături de alte observații și propuneri, rezultând un pachet legislativ solid, a cărui implementare a dus la o bună desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2019 și parlamentare din 2020. Ne dorim ca aceste măsuri care au facilitat exercitarea dreptului de vot și care au conferit mai multă transparență și corectitudine procesului electoral la ultimele două rânduri de alegeri să fie puse în aplicare și la alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor”, declară senatorul USR Radu Mihail.

Printre măsurile incluse în proiectul USR se numără posibilitatea de a vota prin corespondență, posibilitatea ca votul să se desfășoare pe durata a două zile, extinderea perioadei de votare după ce s-au închis secțiile, dacă la coadă se mai află încă persoane, posibilitatea deschiderii unor secții de votare suplimentare la solicitarea comunităților de români din străinătate, generarea listelor de vot electronice, monitorizarea prezenței la vot prin intermediul tehnologiei care împiedică votul multiplu (SIMPV), operatori de calculator sau tabletă în secții și proces clar de completare a membrilor birourilor electorale din străinătate.

„Considerăm că aceste măsuri sunt foarte necesare pentru a evita situațiile inacceptabile prin care au trecut cei care au votat în străinătate în 2019. Au fost atunci oameni care au stat ore întregi la cozi. Trebuie să obligăm statul să deschidă un număr suficient de mare de secții și ca ele să fie deschise astfel încât toată lumea să poată vota. Din fericire, avem deja mecanismele implementate la ultimele două rânduri de alegeri - prezidențiale și parlamentare. Tot ce trebuie să facem acum este să transpunem bunele practici de acolo la europarlamentare, fără să fie nevoie să reinventăm roata”, precizează deputatul USR Iulian Lorincz.

(sursa: Mediafax)

 

×