x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protectia vietii private - Un proiect PSD e resuscitat la Senat

Protectia vietii private - Un proiect PSD e resuscitat la Senat

22 Sep 2004   •   00:00

Deputatul PSD Ionel Olteanu a depus la Senat proiectul de lege privind "protectia vietii private a persoanei, numelui, imaginii, domiciliului si corespondentei acesteia", dupa ce un proiect anterior, initat alaturi de colegul sau Cameliu Petrescu a fost respins de Guvern si Parlament.

OANA STANCU

SCOP. El urmareste protejarea vietii private prin interzicerea interceptarii, inregistrarii sau divulgarii unei conversatii sau a altei comunicari telefonice sau electronice, interzicerea filmarii sau fotografierii unei persoane precum si a locuintei acesteia, observarea si ascultarea unei persoane care se afla intr-un loc public, dar desfasoara o activitate privata etc. Ca atare presa nu ar mai putea prezenta imagini cu vilele demnitarilor, ale functionarilor publici etc. Nici informatii despre intalnirea pe care un ministru o poate avea intr-un restaurant cu un infractor. Asta desi textul face trimitere la activitatea de presa, neconsiderand infractiune transmiterea unor asemenea informatii daca e vorba de o "activitate intemeiata pe un interes public legitim si pertinent".

INTERDICTII. Pentru a se proteja de paparazzi, deputatul PSD doreste sa interzica supravegherea sau urmarirea domiciliului unei persoane in scopul de a capta, prin orice mijloace, imagini sau sunete in legatura cu persoana care desfasoara o activitate privata. In caz contrar, cel care-si considera vatamata imaginea se poate prezenta instantei care sa decida intr-o sedinta cu usile inchise daca reclamantul are dreptate sau nu. Daca se decide ca acesta a fost prejudiciat, instanta poate obliga pe cel vinovat la plata de daune morale, dar nu mai mari decat folosul material sau profitul comercial obtinut ca urmare a incalcarii vietii private a reclamantului. De asemenea autorul faptei este obligat sa publice pe cheltuiala proprie rectificarea informatiilor care s-au dovedit false.

Proiectul, care a fost dezbatut ieri de senatorii comisiei pentru drepturile omului, este respins de Guvern. Senatorii au cerut o dezbatere comuna cu membrii comisiei juridice inainte de a se pronunta.

×
Subiecte în articol: politic