x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD a pornit contraatacul

PSD a pornit contraatacul

de Adriana Duţulescu    |    09 Dec 2009   •   00:00
PSD a pornit contraatacul
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

PSD a pornit ieri contraatacul pentru in­validarea mandatului lui Traian Băsescu, depunând la Curtea Constituţională ce­rerea de anulare a alegerilor de duminică şi prezentând dovezi de fraudă electorală. Fostul ministru de Interne, Dan Nica, a organizat la sediul partidului o conferinţă de presă în care a anunţat că PSD cere arestarea şefului Serviciului de Evidenţă a Populaţiei de la Sectorul 3 din Bucureşti şi a depus plângere penală împotriva deputatului PD-L William Brânză pentru constituire de grup infracţional, Brânză fiind cel care a mobilizat la vot românii din Spania şi Italia.

Dan Nica a declarat că dosarul pe care PSD îl depune în instanţă conţine mii de dovezi de fraudă la alegerile de duminică, estimările partidului arătând că numărul voturilor fraudate în favoarea lui Traian Băsescu s-ar ridica la 136.000. Nica a prezentat câteva exemple de fraudă, ară­tând că în Sectorul 3, la aceeaşi adresă, fi­gurează ca locatari câteva sute de persoane din Republica Moldova, care nu s-ar afla pe teritoriul României, dar care figurează ca votanţi la scrutinul de du­mi­nică. "Este vorba despre cărţi de identitate fal­s­e folosite la alegerile de duminică, pentru că este imposibil să domicilieze câteva sute de persoane sub acelaşi acoperiş", a explicat fostul mi­nistru de Interne. Acesta a dat un alt exemplu de folosire a unei cărţi de identitate false, spunând că CNP-ul generalului Ion Marin, decedat în 2006, apare în listele de votanţi de duminică, sub semnătura unui anume Ionel Marin. Nica a explicat că PSD cere renumărarea voturilor, pentru că s-au descoperit câteva sute de voturi valabile care fuseseră anulate sau voturi favorabile lui Mircea Geoană care fuseseră înregistrate ca fiind favorabile lui Traian Băsescu.


"BĂSESCU VREA O REPUBLICĂ TIP BELARUS"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, la Parlament, că el a câştigat de fapt alegerile, menţionând că CC trebuie să se pronunţe asupra corectitudinii scrutinului, că democraţia din România este în pericol şi că Traian Băsescu vrea să instaureze o republică după model Belarus. Geoană a spus că are convingerea că alegerile au fost fraudate şi că adevăratul câştigător este el. "Mulţi români erau fericiţi în urmă cu două zile pentru că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, stânga şi dreapta românească găsiseră un acord de colaborare, aveam o majoritate clară, un prim-ministru desemnat şi un program de guvernare pentru a scoate ţara din criză şi în numai câteva ore o maşină infernală de cumpărare şi de fraudare a votului a schimbat voinţa suverană a poporului român", a spus Geoană.

Liderul PSD a afirmat că în acest moment democraţia din România este în pericol şi că Traian Băsescu doreşte instaurarea unei republici după modelul Belarus. "De­mo­cra­ţia ro­mâ­nească se află într-un moment de răs­cruce, fie acceptăm să mergem în continuare cum am mers până acum, fie acceptăm că putem să asistăm la cumpărarea a sute de mii de voturi pe bani, fie putem să acceptăm că România me­rită o democraţie de tip occidental", a spus pre­şedintele PSD. "Alegerile acestea au fost câştigate de mine şi de cei care au crezut şi cred în mine", a spus Geoană. "Avem în faţă două zile până când Curtea Constituţională va trebui să decidă dacă mandatul domnului Băsescu este valid sau invalid, dacă vom merge în continuare cu cinci ani de regim Băsescu, câştigat cu un mandat bazat pe fraudă, minciună şi manipulare sau vom putea să redăm poporului român şansa de a relua această alegere şi de a decide liniştit şi fără influenţe preşedintele pe care îl dorim pentru următorii cinci ani", a mai declarat liderul PSD.


CEREREA PENTRU ANULAREA ALEGERILOR A AJUNS LA CCR
Cererea pentru anularea alegerilor prezidenţiale a fost depusă ieri-dimineaţă la Curtea Constituţională de senatorul PSD Dan şova şi de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. După depunerea contestaţiei, Dragnea a apreciat că probele prezentate de PSD sunt suficiente pentru ca CC să decidă anularea alegerilor. Dragnea a spus că neregulile invocate în cererea de anulare a alegerilor nu sunt noi, fiind vorba despre mită electorală, procese-verbale care au fost modificate după ce au plecat de la secţia de vot către birourile electorale judeţene, CNP-uri falsificate, oameni care au votat de mai multe ori şi turism electoral. Chestionat asupra faptului că, potrivit unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, contestatarul alegerilor trebuie să demonstreze că fraudarea a influenţat câştigarea mandatului, în cazul de faţă fiind vorba despre aproximativ 70.000 de voturi, Dragnea a răspuns că există suficiente dovezi care să demonstreze că există "un mare dubiu asupra corectitudinii alegerilor şi că dimensiunea fraudei a fost colosală". Dragnea a declarat că încet-încet încep să apară dovezile certe că tot ceea ce spunea Dan Nica a fost real şi că, de fapt, motivul pentru care a fost îndepărtat de la Ministerul de Interne a fost ca la alegerile prezidenţiale să poată să pună în practică această operaţiune fără precedent de fraudare a alegerilor.

"Nu ştiu dacă vom avea timp ca până mâine (miercuri - n.r.), când aducem probele la Curtea Constituţională, să strângem absolut tot. Ceea ce mă face să cred că avem şanse foarte mari sunt reacţiile pe care le avem din afara ţării. Am pri­mit telefoane şi din America, de la oameni care erau pur şi simplu revoltaţi de câte voturi a obţinut Traian Băsescu în America, ei ştiind, într-o comunitate relativ mică, cum au votat", a arătat Dragnea. Social-democratul a mai afirmat că operaţiunea de fraudare a alegerilor prezidenţiale a fost fără precedent în România. "Poate doar pe alte meleaguri să se fi practicat aşa ceva. Cu excepţia faptului că nu s-a dat cu creta pe umăr, seamănă foarte mult cu alegerile pe care le-au realizat sovieticii în '56", a arătat el. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat că AEP a finalizat verificarea CNP-urilor de la alegerile europarlamentare şi a identificat circa 13.000 de cazuri de vot multiplu, documentaţia urmând să plece către Ministerul de Interne pentru a demara cercetări.


CE SPUNE LEGEA

Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la ale­geri, în termen de cel mult trei zile de la în­chi­de­rea votării, aceasta trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. So­lu­ţionarea cererii de Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.

×