x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD are cu ce, dar nu poate singur

PSD are cu ce, dar nu poate singur

de Gabriela Antoniu    |    20 Aug 2007   •   00:00
PSD are cu ce, dar nu poate singur
Sursa foto: Marin Raica/

PSD este o constantă a oricărei viitoare formule de guvernare datorită numărului mare de parlamentari pe care ii deţine - 147. Dacă va ajunge sau nu să guverneze, răspunsul il pot da doar negocierile cu celelalte partide parlamentare şi preşedintele Băsescu.

PLANURI - Geoană vrea neapărat să ajungă la Victoria

PSD este o constantă a oricărei viitoare formule de guvernare datorită numărului mare de parlamentari pe care ii deţine - 147. Dacă va ajunge sau nu să guverneze, răspunsul il pot da doar negocierile cu celelalte partide parlamentare şi preşedintele Băsescu.

Pentru că a căştigat alegerile legislative din 2004 şi pentru că este cel mai important partid din Parlament, liderul PSD, Mircea Geoană, spune că "nu e nimic anormal" ca partidul să işi propună să ajungă la guvernare dacă Guvernul Tăriceanu va pica in urma moţiunii de cenzură anunţate de social-democraţi pentru 10 septembrie. Geoană a adăugat că, dacă PSD va ajunge la guvernare acum sau după alegerile viitoare, este un element tactic, nu este un element strategic pentru partid, iar faptul că preşedintele unui partid este candidat la fotoliul de prim-ministru nu reprezintă o ambiţie personală a lui, ci este o realitate politică. "Nu este nici un fel de gafă politică. Cred că este un lucru elementar in politică. Dacă aş fi spus doar moţiune de cenzură şi să ne oprim cu comentariul nostru cu privire la formarea unui nou guvern, alţi comentatori, sau chiar aceiaşi, ar fi spus că e o gafă pentru faptul că nu am spus ce trebuie să punem in loc", a explicat Geoană. Potrivit acestuia, ce va fi după căderea Guvernului Tăriceanu, aceasta este o intrebare la care nu numai PSD trebuie să aducă un răspuns. "Sunt şi alte formule de guvernare, şi alte formule de guvern care pot fi avute in vedere", spune Geoană. Scenariile in PSD merg de la o guvernare alături de PNL sau de PD pănă la un guvern monocolor sau declanşarea de anticipate.

Din declaraţiile lui Geoană reiese că PSD va trebui să fie o constantă a viitorului guvern, avănd in vedere ponderea partidului in Parlament: 104 deputaţi şi 43 de senatori. De altfel, săptămăna trecută, după reuniunea de la Bran, el a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură va trece, PSD doreşte să contribuie "in orice formulă politică" pentru asigurarea unei guvernări competente, formula noului Cabinet urmănd să fie stabilită prin negocieri transparente cu partidele parlamentare şi cu preşedintele Băsescu.

FORMULE DE GUVERNARE. In prezent, potrivit site-ului Parlamentului, PSD are 147 de senatori şi deputaţi, PD şi PNL căte 77, PRM - 45, PC - 26, UDMR - 32, PLD - Â 30. Lor li se adaugă cei 18 deputaţi ai grupului minorităţilor naţionale, alta decăt cea maghiară. Sunt necesare 234 de voturi pentru ca un guvern să aibă majoritate in Parlament. O primă variantă de guvernare a fost avansată de liderul PRM, C.V. Tudor. El a afirmat că lideri ai PSD "trag sfori" pentru un guvern PSD-PD-PLD, cu Mircea Geoană premier. Cele trei partide ar avea impreună in Parlament 254 de voturi, mai mult decăt necesarul de 234. In cazul unei astfel de formule, presa a vehiculat şi numele lui Theodor Stolojan şi Vasile Blaga ca posibili premieri. Pe varianta PSD-PNL-UDMR, un guvern format din cele trei partide ar avea 256 de voturi in Parlament. Dacă s-ar merge pe varianta PSD-PD-PC, cele trei partide insumează 250 de voturi, un număr suficient pentru a avea majoritate in Parlament. Un număr similar de voturi ar avea şi o formulă PSD-PNL-PC. Dacă PSD va dori să guverneze doar cu PC şi UDMR, numărul de voturi in Parlament nu ar fi suficient - 205, chiar dacă li s-ar alătura şi cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Situaţia s-ar schimba radical dacă ar fi atraşi prin negocieri cei 42 de parlamentari din grupurile independenţilor din care fac parte, oficial, şi reprezentanţii PLD. Dacă PSD ar opta pentru PRM, cele două partide ar obţine doar 192 de voturi, pe care şi le-ar putea completa atrăgănd in combinaţie fie PD, fie PNL, fie minorităţile şi independenţii.

GUVERN DE TEHNOCRAŢI. Deşi pe hărtie sunt posibile fel de fel de combinaţii, realitatea de pe teren este alta. Preşedintele PC, Dan Voiculescu, declara recent că "Romănia nu mai are nevoie de un guvern politic". "Noi nu ne implicăm in nici un fel de guvern, indiferent cine vrea să il formeze. Noi i-am propus preşedintelui Băsescu - şi ne menţinem propunerea - Â că Romănia trebuie să fie guvernată de un guvern stabil, de un guvern de tehnocraţi", a spus liderul PC, reiterănd propunerea făcută in urmă cu căteva luni, ca omul de afaceri Ion Ţiriac să fie numit prim-ministru. La răndul său, liderul PRM, C.V. Tudor, susţine varianta unui guvern de uniune naţională, aceasta fiind şi condiţia ca partidul său să voteze moţiunea de cenzură anunţată de PSD.

Reticenţă in PD

Dinspre Partidul Democrat nu sunt prea multe semne că ar fi dispus să elimine din programul politic interdicţia privind colaborarea cu PSD şi nici că ar fi dispuşi să intre la guvernare alături de social-democraţi. Opoziţia pe care o manifestă acum faţă de toţi şi toate este cea care le-a asigurat stabilitatea in sondaje. Pe de altă parte, şi formarea unui guvern PD nu este susţinută de toţi liderii democraţi. Unii dintre aceştia spun că, in absenţa unor alegeri anticipate, intrarea la guvernare nu i-ar aduce decăt in poziţia in care se află PNL acum, adică la măna PSD. Alţii insă, mai conectaţi la interesele din teritoriu, remarcă beneficiile guvernării, legate de repartizarea fondurilor pentru primării şi de organizarea alegerilor. "Incă un an pănă la locale, guvernul ii va priva pe oamenii noştri de fonduri şi ii va face să pară nişte incompetenţi care nu işi pot duce la capăt proiectele", ni se plăngea un lider PD. Pănă la a face serios calcule, democraţii aşteaptă să vadă dacă moţiunea PSD va fi cu adevărat depusă şi, mai ales, votată, perspectivă in privinţa căreia sunt extrem de sceptici. (Oana Stancu)

×