x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, cu gandul la aliante

PSD, cu gandul la aliante

31 Iul 2004   •   00:00

PSD intentioneaza sa incheie aliante pre si postelectorale deoarece este convins ca singur nu va putea obtine majoritatea necesara pentru a guverna, dupa alegerile din toamna.

SILVIU SERGIU

"PSD va trebui sa incerce sa realizeze anumite intelegeri inainte de alegeri sau dupa alegeri. Experienta alegerilor locale a aratat ca aliantele sunt o solutie viabila", a apreciat ieri presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase. Declaratia a fost facuta in fata membrilor Biroului Executiv Central. "La alegerile locale, partidul nostru a obtinut conducerea a 19 consilii judetene, adica practic jumatate. Acolo unde nu au fost realizate astfel de intelegeri, s-a vazut. De aceea politica de aliante va fi o parte importanta din strategia partidului, pentru ca PSD sa-si asigure capacitatea de a forma viitorul Guvern, deoarece singur nu va putea obtine majoritatea necesara", a spus Nastase. In opinia sa, o politica de aliante este necesara si in perspectiva turului doi al alegerilor prezidentiale, cand va "exista o polarizare puternica intre primii doi candidati clasati". El a atras atentia ca incheierea unor aliante preelectorale va afecta listele parlamentare.

OPTIUNI. Liderul PSD a aratat ca patru partide au certitudinea ca vor intra in Parlament si acest lucru deschide un orizont destul de larg pentru incheierea unor aliante. Nastase a exclus o alianta preelectorala cu PNL, PD si PRM.

In privinta unei aliante postelectorale cu PRM, liderul PSD a precizat ca "aceasta problema nu se pune in momentul de fata".

LISTE. Biroul Executiv Central al PSD a fost de acord asupra organizarii de alegeri interne pentru desemnarea candidatilor partidului pentru Parlament. Maxim 10 la suta din numarul de locuri eligibile pentru fiecare Camera va fi insa stabilit de la nivel central. Alegerile interne vor avea loc in data de 5 septembrie. Liderul PSD, Adrian Nastase, a precizat ca presedintele Ion Iliescu este asteptat sa candideze pe listele PSD la alegerile parlamentare. Pe de alta parte, Nastase a propus infiintarea unui Consiliu de Integritate Morala, care va examina anumite candidaturi pe listele parlamentare ale PSD.

FONTA, URECHEAT DE NASTASE

Adrian Nastase le-a atras atentia membrilor partidului ca trebuie sa faca comentarii in interiorul acestuia si nu in presa. El s-a referit la declaratiile presedintelui TSD, Victor Ponta, privind refuzul tinerilor de a candida la alegerile preliminare. "Sa fim extrem de echilibrati in ceea ce priveste mesajele, optiunile, deciziile si comentariile", a spus Nastase. El a mai spus ca unele dintre comentariile lui Victor Ponta au creat "anumite nemultumiri si pe buna dreptate", dar el trebuie sa fie sigur de ideea partidului de a pune cat mai multi tineri pe liste.
×
Subiecte în articol: politic psd nastase aliante