Vicepresedintele socialistilor din Parlamentul European, Rovana Plumb a declarat sambata ca in cadrul PE va avea loc o dezbatere pe tema "derapajelor democratice" ale guvernului de la Bucuresti, care va fi finalizata cu o rezolutie. Plumb a evocat chiar posibilitatea sanctionarii Romaniei prin blocarea fondurilor UE si a dreptului de vot in Consiliul European, subliniind in acelasi timp ca nu isi doreste acest lucru.
"Impreuna cu Victor Ponta si Crin Atonescu, vom continua in cursul urmatoarei saptamani sa prezentam in cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice pe asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din Romania, urmand ca in cadrul PE sa avem o dezbatere care va fi finalizata cu o rezolutie in ceea ce priveste Romania", a declarat Plumb, potrivit Realitatea TV, care citeaza NewsIn.
"Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe catre Executiv si catre Consiliu, pentru ca privirile sa se indrepte catre Romania. Daca derapajele democratice vor continua, este clar ca in cadrul dezbaterilor din PE se poate invoca articolul 7 din tratat, care inseamna sanctiuni institutionale la adresa Romaniei. Nu dorim acest lucru, dar solicitam in mod expres ca acest Guvern si Traian Basescu sa plece. Una dintre sanctiuni se poate regasi prin declansarea oricarei proceduri de infringement, pe oricare domeniu, blocarea fondurilor europene si dreptul de vot, dreptul de exprimare in Consiliul al pozitiei unui stat membru', a declarat Plumb intr-o conferinta de presa la sediul central al PSD din Capitala.
Intrebata daca PSD sustine sanctionarea Romaniei, Rovana Plumb a raspuns: "Nu, nu, nu, daca nu se ajunge la un consens, nu vrem sa se ajunga la asta in Parlamentul European. Noi nu vom invoca articolul, am tras doar un semnal de alarma pentru ca acest lucru a intrat in atentia foruirlor europene in ceea ce priveste situatia din Ungaria. Vrem sa evitam aceasta situatie'.
Pe de alta parte, presedintele PSD, Victor Ponta nu a facut referire la eventualele sanctiuni ce ar putea fi aplicate Romaniei, ci la urmatoarele actiuni ale Opozitiei in parlamentul European.
Liderul PSD a subliniat ca in cadrul PE vor fi organizate dezbateri si ca este posibila chiar audierea premierului Emil Boc, dupa modelul audierii recente a premierului Ungariei Viktor Orban.
"Aceasta actiune se refera la reguli democratice incalcate", a spus Ponta. El a explicat ca printre regulile incalcate se numara amanarea si comasarea alegerilor," lege adoptata in an electoral", adoptarea celor mai importante legi prin asumarea raspunderii, "controlul politic total asupra televiziunii publice", "impotriva standardelor europene"o decizie absolut iresponsabila.
In replica, premierul Emil Boc acuza Opozitia ca da dovada de iresponsabilitate atunci cand ia in calcul suspendarea fondurilor europene pentru Romania.
''Pentru mine, putin conteaza durata mandatului de premier, pentru mine conteaza soarta tarii si sa nu sacrificam ceea ce am facut. Eu in fiecare zi ma voi comporta la fel ca si in prima zi, indiferent cat va fi durata mandatului de prim-ministru. Sa nu uitam ca la mijloc este stabilitatea economica a Romaniei de care depinde traiul de zi cu zi al fiecarui roman, anul acesta si in anii urmatori'', a precizat premierul.
Acesta a afirmat ca soarta oricarui Guvern se discuta in Parlament si a spus ca sustine orice forma de dialog institutional.
''In Parlament se discuta toate aspectele care tin de soarta si de viitorul guvernelor, pentru ca, potrivit Constitutiei, Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului si am disponibilitatea si am sustinut sesiunea extraordinara a Parlamentului si orice forma de dialog institutional'', a mai afirmat premierul.
Referindu-se la interventia jandarmilor in timpul protestele din ultima perioada, Emil Boc a subliniat ca autoritatile statului trebuie sa isi faca datoria, iar cetatenii trebuie sa se simta in siguranta.
''Cred ca cel mai important lucru e ca violentele nu au escaladat, iar autoritatile statului trebuie sa isi faca datoria. Jandarmii nu au culoare politica si nu trebuie sa aiba niciodata culoare politica. Sunt profesionisti care au de aparat ordinea publica si statul de drept. Cetateanul trebuie sa se simta in siguranta oriunde se afla el - pe strada sau la miting sau acasa sau pe autostrada - si este obligatia noastra ca autoritati sa dam cetateanului siguranta. Voi fi un sustinator fara echivoc al unei situatii care sa nu conduca la violenta'', a mai declarat Boc.