x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi-a luat ţara înapoi: 1700 de primari şi 27 de CJ-uri

PSD şi-a luat ţara înapoi: 1700 de primari şi 27 de CJ-uri

de Marius Gîrlașiu    |    08 Iun 2016   •   08:11
PSD şi-a luat ţara înapoi: 1700 de primari şi 27 de CJ-uri
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Reuniţi ieri în şedinţa Comitetului Executiv, prima după victoria partidului în alegerile locale, liderii social-democraţi au făcut bilanţul scrutinului de duminică. Liviu Dragnea a anunţat că PSD a câştigat aproape 1700 de primării din toată ţara, adică mai mult de jumătate din numărul total de primari din România. Dragnea l-a ameninţat pe liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor că-l va schimba din funcţie dacă mai amână schimbarea lui Valeriu Zgonea.

"PSD e un partid mare, care tocmai a repurtat o victorie foarte mare. PSD-ul are potenţial în toate judeţele, nu există judeţ în care PSD să fie respins", s-a lăudat Liviu Dragnea după ce a făcut socotelile finale în urma alegerilor locale. Iar cifrele par să confirme concluzia liderului PSD. Social-democraţii au câştigat în fiefurile tradiţionale – Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Oltenia – în timp ce liberalii şi-au păstrat influenţa în Transilvania şi vestul ţării. Dragnea a anunţat după şedinţa din Kisseleff că PSD a obţinut în jur de 1700 de primării, ceea ce înseamnă 53% din numărul total al primăriilor din toată ţara, conform datelor partidului. “De data asta se pare că am câştigat mai multe oraşe decât de obicei, inclusiv reşedinţe de judeţ”, a anunţat liderul PSD. Social-democraţii vor stăpâni în următorii patru ani 19 reşedinţe de judeţ, faţă de numai 14 ale liberalilor. PSD a câştigat la Bacău, Galaţi, Târgovişte, Zalău şi Turnul Severin, primării pe care nu le avea în portofoliu, însă a şi pierdut câteva reşedinte importante, cum ar fi cele de la Ploieşti, Botoşani şi Satu Mare.

“Aroganţii” au pierdut

“Toţi colegii care au înţeles care e abordarea şi atitudinea au câştigat alegerile. Cei care aveau patru-cinci mandate, care au crezut că se pot purta urât cu oamenii şi vor fi aleşi, au pierdut”, a comentat liderul PSD eşecurile din restul ţării. Social-democraţii vor controla însă 27 de Consilii Judeţene, cu cinci mai multe decât au câştigat la alegerile de acum patru ani, când au candidat alături de liberali sub umbrela USL. “Avem majoritatea singuri în 14 judeţe, în 11 cu ALDE, în două cu UNPR şi ALDE. În total sunt 27 de judeţe în care putem face majorităţi, singuri sau în alianţe. Am cerut ca majorităţile să se facă prioritar cu UNPR şi ALDE. Mai sunt şi alte judeţe unde putem constitui majorităţi cu alte partide, dar negocierile sunt în curs”, a explicat Dragnea politica de alianţe, având în vedere că şefii de Consilii Judeţene vor fi aleşi de consilierii judeţeni după formarea majorităţilor în teritoriu. Dragnea l-a ameninţat în mod direct pe liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru, anunţându-l că îşi va pierde scaunul dacă nu grăbeşte schimbarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei. “Sunt foarte supărat! I-am transmis domnului Pâslaru, liderul de grup, că dacă şi de data asta se vor împiedica în proceduri, nu mai poate rămâne lider de grup. Şi o să mă gândesc serios şi la colegii mei care sunt în Biroul Permanent al Camerei”, a sunat ameninţarea liderului PSD. Despre o eventuală moţiune de cenzură la adresa Guvernului, Dragnea susţine să se va lua o decizie în prima şedinţă a BPN.

 

Campania pentru alegerile din toamnă trebuie să înceapă! Sunt câteva judeţe unde se puteau obţine rezultate mai bune. Le-am spus colegilor că în perioada următoare voi merge prin ţară având câteva obiective foarte clare. Nu am luat nicio decizie cu privire la judeţele slabe. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

×
Subiecte în articol: alegeri psd liviu dragnea