x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR il someaza pe Iliescu sa actioneze impotriva coruptiei

PUR il someaza pe Iliescu sa actioneze impotriva coruptiei

24 Mar 2004   •   00:00

Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, i-a transmis ieri o scrisoare sefului statului prin care ii cere sa ia masuri urgente impotriva coruptiei in lunile care i-au mai ramas pana la terminarea mandatului.

„Ne-am saturat sa constatam ca, in ciuda tuturor semnalelor date de partidul nostru, precum si de presa in ultimii 14 ani, trecuti de la Revolutie, s-au scurs din tara miliarde de dolari prin diferite cai, de la privatizari frauduloase pana la abuzuri legate de banul public. (...) Domnule presedinte, am ajuns in ceasul al 13-lea, ceas in care istoria va obliga sa actionati ferm si imediat, revenindu-va o mare responsabilitate in eliminarea coruptiei ca sistem in Romania", il atentioneaza umanistii pe Ion Iliescu in scrisoarea adresata simultan si comisarului Verheugen, si lui Jonathan Scheele, si premierului Nastase.

RESPONSABIL. Potrivit lui Voiculescu, presedintele are doua parghii legale prin care sa actioneze: numeste procurorul general si pe sefii serviciilor secrete, care ii asigura toate informatiile de care are nevoie la prima mana. „Domnul Iliescu este omul politic cu cea mai mare putere in stat, chiar daca e mai modest, el le face si le desface pe toate. Partidul Umanist pe dansul il va considera vinovat daca in urmatoarele luni nu se vor lua masuri ferme", a declarat liderul PUR.

DOSARE DE REDESCHIS. Dan Voiculescu spune ca exista o intelegere transpolitica care impiedica partidele care s-au perindat pe la putere sa actioneze impotriva coruptiei. „Contam pe UE. In interior nu avem pe cine conta ca au furat toti si PD, si PSD, si PNL etc. Se acopera intre ei", afirma el. Totodata, liderul PUR considera ca felul in care PSD isi da la fund baronii e o „tactica ieftina, electorala, care nu rezolva problema coruptiei".

Ca atare, umanistii spun ca vor lua pe cont propriu lupta impotriva coruptiei. Ca prim pas, ei au somat PNA sa se autosesizeze in cazul lui Ion Vranceanu, care s-a autodenuntat in cazul afacerilor lui Iacobov.

Fostul sef al Politiei, generalul Ion Pitulescu, lider al departamentului anticoruptie din PUR, a anuntat ieri ca va atentiona forurile europene si va cere redeschiderea unor dosare musamalizate de putere, printre care si dosarul 351 din 1999, in care George Constantin Paunescu si Razvan Temesan erau cercetati pentru subminarea economiei nationale. „Cand noi cerseam pe la FMI imprumuturi de 50-60 de milioane de dolari, un dosar de peste 2 miliarde de dolari a fost ingropat", a subliniat Pitulescu.
(Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic