x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR propune votul uninominal

PUR propune votul uninominal

22 Feb 2005   •   00:00

Grupurile parlamentare ale PUR au depus ieri la Senat un proiect de lege privind instituirea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, a anuntat ieri deputatul umanist Daniela Popa.

BENEFICII. Daniela Popa arata avantajele votului uninominal
PREVEDERI. Concret, initiativa legislativa a umanistilor propune alegerea membrilor Parlamentului prin imbinarea a doua tipuri de scrutin: scrutin uninominal pentru alegerea senatorilor si scrutin combinat, uninominal si pe lista, pentru alegerea deputatilor. Astfel, in ceea ce priveste Camera Deputatilor, in fiecare circumscriptie electorala se va alege prin vot uninominal un numar de deputati egal cu cel al senatorilor din respectiva circumscriptie, urmand ca ceilalti de deputati sa fie alesi prin vot de lista. Pentru aceasta, fiecare circumscriptie electorala se imparte in circumscriptii electorale uninominale, in functie de numarul senatorilor care trebuie alesi in acel judet. De asemenea, tot pentru Camera Deputatilor, alegatorul va avea dreptul la doua voturi: un vot pentru alegerea deputatului prin scrutin uninominal si un vot pentru alegerea deputatului prin scrutin de lista. In consecinta, pentru Camera Deputatilor vor exista si doua buletine de vot, unul pentru votul uninominal si altul pentru cel de lista. Este interzisa prezenta unui candidat pe ambele liste pentru Camera Deputatilor.

AVANTAJE. Initiativa legislativa - a aratat deputatul PUR - vine sa corecteze lipsurile actualului sistem de vot, prin care responsabilitatea parlamentarului in fata alegatorului este minima. "Actualmente, nimeni nu obliga pe nimeni, nimeni nu se simte obligat", a prezentat Daniela Popa o consecinta a scrutinului de lista. Ea a mai spus ca aceasta initiativa legislativa este avantajoasa pentru orice partid, "indiferent de marimea lui". (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic uninominal