x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Berceanu preia postul de vicepremier

Radu Berceanu preia postul de vicepremier

15 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Fostul ministru al Industriilor in perioada 1996-2000, Radu Berceanu, va reveni in Guvern, de data aceasta pe postul de vicepremier pe care il ocupa in prezent colegul sau de partid, Adriean Videanu.
OANA STANCU

LIDER DE FACTO. Radu Berceanu este cel care a preluat practic fraiele PD dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni
Pentru ca va intra in cursa pentru Primaria Capitalei, Adriean Videanu a anuntat ca va renunta la Executiv pana la inceperea campaniei electorale, in 3 martie, pana atunci avand de trimis la Bruxelles programul de preaderare a Romaniei si de finalizat scrisoarea suplimentara cu FMI pana pe 25 februarie.

DECIZIE. PD va decide astazi pe cine va mandata sa coordoneze ministerele economice, insa cele mai mari sanse le are Radu Berceanu, sustin surse din PD. "Functia de vicepremier are o pronuntata componenta politica, nu poti pune pe cineva fara experienta politica si fara putere de decizie", argumenta ieri unul dintre liderii PD. Cum pe acest criteriu una dintre primele propuneri - liderul PD Hunedoara, Gheorghe Barbu, director la firma lui Videanu - iese din calcul, optiunile democratilor se invart astfel in jurul a doua-trei nume dintre fostii ministri, actuali vicepresedinti PD: Radu Berceanu, Sorin Frunzaverde, Ioan Oltean. Berceanu este insa cel care a preluat practic fraiele formatiunii dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni, alaturi de Vasile Blaga si Adriean Videanu, in servieta acestuia gasindu-se si lista secretarilor de stat, si a prefectilor, si a sefilor de agentii, etc.

PROBLEMA. Toti trei nominalizatii s-ar lovi insa de o problema: Traian Basescu promisese ca nici unul dintre fostii ministri nu se va mai regasi in actualul Cabinet. Surse din partid spun ca principiul va fi discutat si el la luarea deciziei, insa se considera ca acesta "a fost valabil totusi doar pentru primul Cabinet format". Radu Berceanu a confirmat ieri pentru Mediafax ca "sunt discutii" pentru a ocupa functia de vicepremier. "Pe cale oficiala nu a discutat insa nimeni cu mine. Vom avea o intalnire la nivelul partidului si vom discuta si aceasta problema. Deocamdata nu pot sa ma pronunt daca voi accepta sau nu", a spus Berceanu.

×
Subiecte în articol: politic Berceanu