x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raluca Turcan: Ne punem mandatul pe masă ca să adoptăm bugetul în timp util

Raluca Turcan: Ne punem mandatul pe masă ca să adoptăm bugetul în timp util

23 Dec 2019   •   20:41
Raluca Turcan: Ne punem mandatul pe masă ca să adoptăm bugetul în timp util

Raluca Turcan (PNL) susține că România nu trebuie aruncată în „blocaj”, prin întârzierea bugetului.

„Țara are nevoie urgent de buget, nu de șicane sterile. Ne punem mandatul pe masă ca să adoptăm bugetul în timp util.

Ne angajăm răspunderea pe legea bugetului de stat și pe legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2020. Este singura procedură democratică, perfect constituțională, pentru a da verde bugetului în timpul extrem de scurt care ne-a mai rămas până la începutul anului viitor.

Procedura angajării răspunderii permite grupurilor parlamentare să formuleze amendamente și am ținut cont de ele. Am acceptat în ședința de guvern bună parte din amendamentele venite inclusiv din partea Opoziției. Suntem deschiși propunerilor care îmbunătățesc proiectul, dar nu acceptăm niciun joc politicianist prin care intenționat se trage de timp.

România nu mai trebuie aruncată iarăși în blocaj, prin întârzierea bugetului, așa cum s-a întâmplat sub guvernarea PSD.

Sunt multe urgențe care trebuie rezolvate, așa că am croit bugetul pe 2020 ținând cont de necesități stringente, dar și de domenii prioritare.

Astfel, Educația va primi mai mulți bani față de 2019 atât prin creșterea alocărilor către autoritățile locale, cât și prin creșterea sumelor atrase de la Uniunea Europeană. Concret, autoritățile locale vor primi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mult față de anul în curs. Sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul local cresc cu 2,76 miliarde lei. Sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 vor fi mai mari decât cele din ultimii ani, respectiv, 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. În total, vom avea 1,558 miliarde de euro la dispoziție din fonduri europene, adică 0,66% din PIB. Banii vor merge pentru investiții în școli, acordarea de burse elevilor, decontări pentru transportul elevilor și profesorilor care fac naveta, proiecte de formare profesională, concursuri școlare și activități extrașcolare.

Și bugetul alocat Sănătății este mai mare față de 2019 și cuprinde atât cele 11,4 miliarde lei acordate Ministerului Sănătății, cât și cele 41 miliarde lei acordate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Dacă adăugăm și subvențiile, vedem că bugetul total al Sănătății este cu 2,4 miliarde de lei mai mare faţă de bugetul alocat în 2019 de guvernul PSD.

Cât privește fondurile europene, anul viitor vom avea la dispoziție peste 100 milioane de euro pentru programul de screening pentru cancer și hepatită, de care ar urma să beneficieze peste un milion de persoane din mai multe zone ale țării.

Împărțim banii țării judicios și mizăm pe înțelepciunea parlamentarilor ca să avem buget la început de an”, a scris Raluca Turcan pe contul de Facebook, luni seară.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan