x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul sondajelor pentru Primăria Capitalei, cu o săptămână înaintea votului

Războiul sondajelor pentru Primăria Capitalei, cu o săptămână înaintea votului

de Ion Alexandru    |    21 Sep 2020   •   08:31
Războiul sondajelor pentru Primăria Capitalei, cu o săptămână înaintea votului

Conform unui sondaj, realizat la comanda PNL, la alegerile de duminică, Nicușor Dan s-ar afla cu 2,5 procente în fața actualului primar-general al Capitalei, Gabriela Firea, în timp ce Traian Băsescu ar fi votat doar de 9 la sută dintre bucureșteni. Gabriela Firea susține că cifrele prezentate reprezintă o manipulare, realitatea fiind exact pe dos. La rândul său, candidatul PMP a precizat că aceleași cifre sunt “desenate” și că este falsificată realitatea momentului.

 

Sondajul prezentat de Nicușor Dan a fost realizat, în perioada 16-17 septembrie, de către Casa de sondare Nivel Research, pe un eșantion de 804 bucureșteni, prin metoda CATI (telefonică), având o marjă de eroare de +/- 3,4 procente. Conform candidatului susținut de PNL și USR-PLUS, la întrebarea “Merită primarul în funcție un nou mandat?” 54% dintre bucureșteni au spus NU, 33% au răspuns DA, iar 11% nu au oferit niciun răspuns. “Dacă îi luăm în calcul doar pe cei care au o opțiune pe acest subiect, 61% spun că nu merită un nou mandat”, a precizat Nicușor Dan.

Potrivit acestei cercetări sociologice, Nicușor Dan este cotat cu 33% din intenția de vot, pe locul al doilea, cu 30,5% din preferințe, situându-se actualul primar general în funcție și candidat din partea PSD, Gabriela Firea. Traian Băsescu, din partea PMP, ar reuși să strângă doar 9 procente din voturi, iar toți ceilalți candidați înscriși în cursa pentru Primăria Capitalei ar însuma tot 9 la sută.

Firea: Eu am 40-43 la sută

Aceste cifre au fost respinse cu vehemență de Gabriela Firea. La sfârșitul săptămânii trecute, aceasta a arătat că, în realitate, lucrurile stau exact invers, iar cel mai important sondaj vor fi chiar alegerile din 27 septembrie.

“Nu știu cui folosesc aceste dezinformări. Este un sondaj măsluit, au spus-o și alți contracandidați ai mei”, a precizat edilul-general al Capitalei. Firea arată că sunt folosite “niște strategii păguboase ale strategilor, care îi împing pe contracandidați să spună lucruri neadevărate. Avem și noi sondaje și le consultăm. Eu am 40-43%, iar el (Nicușor Dan – n.red) a crescut de la 31% la 35-36%. Cel mai important este ca toți bucureștenii să vină la vot. Sunt extrem de cinici cei care le spun seniorilor să nu iasă la vot”.

 

Băsescu, atac la PNL: “Nenorociții falsifică realitatea”

Traian Băsescu, aflat, conform Novel Research, pe poziția a treia, cu doar 9 procente în intenția de vot, a reacționat dur pe pagina sa de socializare. Candidatul PMP scrie că, “dacă Nicușor Dan ar fi un tânăr, l-aș compătimi pentru naivitate. Dar pentru că la 51 de ani a acceptat compromisul sulfuros al eliminării PMP din alianța care îl susținea la Primăria Capitalei, este primul vinovat, în condițiile în care PMP l-a propus și îndrăznesc să spun, l-a impus ca și candidat al dreptei. Oricum PNL nu avea cu cine defila”. Băsescu susține că, în cursul zilei de sâmbătă, „liderii USR și PNL, Barna și Orban, l-au scos la plimbare prin târg ca pe urs, pe însuși Nicușor Dan. Nenorociții i-au legat de gât un carton mare pe care au desenat niște cifre, au scris sub ele SONDAJ falsificând realitatea momentului”.

 

Nicușor Dan se laudă cu 2,5 la sută în fața Gabrielei Firea. Candidatul PSD susține că are cu minimum patru procente în fața rivalului său

×
Subiecte în articol: nicusor dan gabriela firea