x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma administratiei - Disputa pe tema prefectului

Reforma administratiei - Disputa pe tema prefectului

12 Noi 2004   •   00:00

O dezbatere pe tema reformei administratiei publice organizata de Societatea Academica Romana a iscat controverse intre reprezentantii Aliantei PNL-PD si ai Uniunii PSD+PUR, mai ales pe tema depolitizarii administratiei. Cea mai dezbatuta tema a fost cea a statutului prefectului.

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai Aliantei au cazut de acord ca in urmatorii ani modul de numire a prefectilor trebuie modificat. PSD sustine in continuare varianta in vigoare, ca prefectii sa fie numiti prin concurs. Reprezentantul PSD la dezbatere, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Constantin Profiroiu, spune ca partidul de guvernamant este de acord cu depolitizarea institutiei Prefectului. "Eu cred ca institutia Prefectului in Romania trebuie sa fie cu adevarat o institutie apolitica, care, indiferent de schimbari de guvern, sa asigure continuitatea administratiei in teritoriu", a spus Profiriu citat de BBC. De cealalta parte, Alianta PNL-PD propune depolitizarea prefectilor, dar in timp. "Ar trebui sa revedem si legea care a reglementat acest aspect, pentru a elimina din sfera inaltilor functionari publici categoria de prefecti, subprefecti, secretari generali din ministere", a declarat deputatul PD Ioan Olteanu.

Presedintele Uniunii sindicale a functionarilor publici, Vasile Marica, s-a aratat sceptic in ceea ce priveste respectarea promisiunilor de depolitizare facute de principalele partide. "Eu cred ca ambele grupari au aceleasi interese: nu-si doresc decat o subordonare a administratiei publice. Pe langa ca promisiunile electorale pe care le face, mai are o promisiune la clientela politica care ii sustine", sustine Marica.

×
Subiecte în articol: politic