x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regele trece de primul hop

Regele trece de primul hop

13 Apr 2005   •   00:00

Guvernul a primit acordul Comisiei Juridice din Senat pentru a-l despagubi pe regele Mihai cu 30 de milioane de euro pentru domeniul Sinaia. Senatorii au adoptat un proiect de lege in acest sens, lasand insa deschisa o portita pentru eventuale litigii viitoare.



  • de MONICA IORDACHE, ANIELA NINE

  • VOT POZITIV. Dupa cateva tergiversari, regele Mihai a primit primul semn de bunavointa din partea senatorilor in ceea ce priveste acordarea despagubirii de 30 de milioane de euro
    Legea privind despagubirea fostului suveran Mihai I cu 30 de milioane de euro pentru domeniul Sinaia a trecut de primul hop: Comisia Juridica a Senatului. Membrii comisiei au adoptat ieri proiectul, cu cinci voturi pentru si trei contra, intr-o forma apropiata de cea elaborata de Guvernul Nastase, lasand insa o portita deschisa unor eventuale procese, intentate de statul roman pentru recuperarea unor bunuri cu care fostul suveran ar fi plecat din tara.

    Ultimul articol al legii, care prevede stingerea oricaror obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran, a fost completat, la propunerea senatorului PSD Serban Nicolae, cu sintagma "cu privire la imobilele care fac obiectul prezentei legi". "Acest articol rapeste posibilitatea unor revendicari ale statului roman de la fostul rege, care a plecat din tara cu anumite bunuri, si anume tablouri", a deschis senatorul PSD Doru Ioan Taracila tonul nemultumirilor pesediste fata de aceasta lege, propunand si el modificarea articolului in sensul eliminarii cuvantului "reciproce" referitor la obligatiile dintre statul roman si rege. Senatorii au preferat insa formularea lui Serban Nicolae, adoptand-o in unanimitate. Discutii aprinse a generat si titlul legii, membrii comisiei optand pana la urma pentru limitarea efectelor acestui act normativ la "unele" bunuri care au apartinut fostului suveran, in speta cele care fac obiectul acestei legi.

    PERICOL. Principesa Margareta si principele Radu erau la un pas de a risca sa fie dati afara din Palatul Elisabeta, dupa moartea regelui Mihai, intrucat senatorii PSD au propus eliminarea unui articol care continea prevederea ca cei doi beneficiaza pe durata vietii de folosinta asupra acestui imobil. "Este o prevedere neconstitutionala si creeaza un regim privilegiat pentru anumite persoane fizice care nu au avut nici o calitate", a sustinut Taracila, fara succes insa. Senatorii au mentinut articolul, presedintele comisiei, Peter Eckstein (UDMR), spunand ca este vorba de o casa regala, nu de "copiii lui Emil Constantinescu sau Ion Iliescu". In plus, Eckstein a precizat ca acest lucru a fost deja convenit intre Guvernul roman si Casa Regala si ca ar exista riscul ca intregul act normativ sa fie contestat daca nu respecta acesta intelegere.

    COMPENSARE. Conform proiectului, despagubirea de 30 de milioane de euro va fi acordata in trei transe egale, pe o perioada de trei ani. Pe langa acesti bani, regelui i se va retroceda imobilul Vila Cavalerilor. Pentru a intra in vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de plenul Senatului si apoi de Camera Deputatilor.

    ×
    Subiecte în articol: politic