x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Remanierea, în linie dreaptă. Pleșoianu o vrea pe Birchall dată afară de la Palatul Victoria

Remanierea, în linie dreaptă. Pleșoianu o vrea pe Birchall dată afară de la Palatul Victoria

de Ion Alexandru    |    11 Iul 2019   •   06:48
Remanierea, în linie dreaptă. Pleșoianu o vrea pe Birchall dată afară de la Palatul Victoria

PSD urmează, cel mai probabil, să se reunească în Comitetul Executiv pe data de 22 iulie, pentru a “bate în cuie” problema remanierii Guvernului, chiar înainte de a anunța rezultatele sodajele interne cu privire la alegerea candidatului pentru scrutinul prezidențial. Taberele formate în interiorul partidului, după congresul din 29 iunie, vor să-și impună propria listă cu posibilii remaniabili. La aceste nume se adaugă și presiunile făcute de Klaus Iohannis, care îi vrea plecați de la Palatul Victoria pe Carmen Dan și Teodor Meleșcanu.

 

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, s-ar afla, conform unor surse, pe două liste de remaniere. Cea a Vioricăi Dăncilă, care intenționează să se debaraseze de apropiații lui Liviu Dragnea, dar și cea a lui Klaus Iohannis, care o consideră responsabilă de problemele existente la alegerile europarlamentare din 26 mai. Ieri, președintele a făcut referire la planul de remaniere al PSD și a precizat că, deși “nu are ce să negocieze cu PSD”, orice remaniere “ajunge la el, unde are ultimul cuvânt”. Astfel, el speră că pe lista celor care vor pleca din Executiv se numără nu doar Carmen Dan, ci și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

De cealaltă parte, din zona PSD sunt date ca aproape sigure plecările din Executiv ale lui Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, Petre Daea, ministrul Agriculturii, cel al Transporturilor, Răzvan Cuc, și, evident, Carmen Dan. Pe surse, se pare că pentru toți aceștia s-au găsit deja posibili înlocuitori. Astfel, deputatul Valeriu Steriu l-ar putea înlocui pe Petre Daea, însă nu este exclus ca și actualul secretar de stat de la Agricultură, Dumitru Daniel, să fie noul ministru. Cât privește plecarea din Guvern a vicepremierului Daniel Suciu, acesta ar fi intrat în conflict cu actualui președinte executiv al PSD, Eugen Orlando Teodorivici, pe care, de altfel, l-a și contracandidat la congresul de la sfârșitul săptămânii trecute, Teodorovici fiind cel care îi “sapă” în aceste zile “groapa”.

 

Nemulțumiri interne față de minstrul Justiției

O situație tensionată în partid o are drept protagonistă pe Ana Birchall, deținătoarea portofoliului Justiției. Social-democrații sunt nemulțumiți de atitudinea mult prea apropiată de tabăra pro-sistem din magistratură, fapt ce a generat, luna trecută, un conflict între ea și Viorica Dăncilă. PSD așteaptă, însă, ca primul ministru să ia o decizie în legătură cu înlăturarea Anei Birchall din Guvern.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu este, deocamdată, singurul care își asumă public dorința ca Birchall să fie remaniată, mai ales după ce actualul ministru al Justiției a declarat, luni, în legătură cu recomandările GRECO, că “orice raport este important și, ca regulă generală, atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile”. Pleșoianu i-a replicat, pe Faceboock, scriind că “doamna Birchall s-a rătăcit și a greșit clubul, Clădirea aia mare pe care scrie << Ministerul Justiției>> e altceva. Ajutați-o pe doamna Birchall să nu mai ajungă din greșeală, în fiecare zi, acolo. Eu, unul, cer remanierea distinsei din ziua în care a fost propusă ministru”.

 

 

“Doamna Birchall a rătăcit clubul. Ajutați-o să nu mai ajungă, în fiecare zi, la Ministerul Justiției” – Liviu Pleșoianu, Deputat PSD

×