x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurare - Guvernul kamikaze

Restructurare - Guvernul kamikaze

de Monica Iordache Apostol    |    26 Feb 2007   •   00:00
Restructurare - Guvernul kamikaze

Desi liderii tuturor partidelor isi dau cu parerea despre cum ar trebui sa arate un guvern mai suplu si mai vivace, noul look al Executivului se lasa asteptat. Motivul este simplu: un nou Cabinet Tariceanu, format de PNL, PD si UDMR, nu are suficiente voturi sa treaca de Parlament.

Premierul Calin Popescu Tariceanu ameninta de cateva saptamani cu restructurarea Guvernului. Toate formulele vehiculate pana acum, fie cea a unui guvern cu 14-15 ministere, fie cu 17 ministere, sunt doar ipoteze de lucru. Fomula finala a guvernului restructurat intarzie sa apara si motivul este simplu: un nou Cabinet Tariceanu nu dispune de suficiente voturi pentru a putea fi investit de Parlament. Indiferent de formula de restructurare pentru care ar opta, premierul trebuie sa-si prezinte noul Cabinet in Parlament. Potrivit Legii de organizare si functionare a Guvernului, chiar si varianta minimala a restructurarii, adica doar eliminarea ministrilor delegati, are nevoie de un vot in Parlament. Legea prevede ca ministrii delegati sunt "prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru vot de incredere". In consecinta, si desfiintarea acestor posturi trebuie validata tot de Parlament.

PNL+PD+UDMR. Daca Executivul ramane cu aceleasi partide in componenta, voturile pe care le intrunesc parlamentarii celor trei partide nu ating majoritatea necesara validarii. In Senat, Alianta PNL-PD are 42 de parlamentari, iar UDMR zece. Opozitia PSD-PC-PRM are in total 72 de parlamentari. Cei 13 independeti sunt in majoritate liberali demisionari, asa ca premierul Tariceanu nu prea poate conta pe sprijinul lor. In Camera Deputatilor, PNL are 51 de voturi, PD 50, iar UDMR 22. La voturile partidelor la putere se mai pot adauga si voturile deputatilor minoritatilor, care voteaza in general in favoarea Executivului. In total, 141 de voturi. Opozitia PSD-PC-PRM are 156 de deputati, iar 33 de deputati sunt independenti. Cum puterea nu mai are majoritate in nici una din cele doua Camere, calculele arata ca Executivul restructurat se poate baza doar pe voturile a 193 de senatori si deputati, avand nevoie pentru investitura de 222 de voturi.

PNL+UDMR. Formula unui guvern format numai din PNL si UDMR este cea mai putin probabila, desi eliminarea democratilor din Executiv este ceruta nu numai de opozitie, dar le-a trecut prin cap si liberalilor. Un guvern PNL-UDMR nu ar avea el insusi suficiente voturi pentru a fi investit de Parlament, dar ar avea speranta sprijinului opozitiei. Liderii PSD au declarat constant ca nu vor vota un Guvern in care se afla PD si Monica Macovei, lasand sa se inteleaga ca ar accepta un Executiv format din PNL si UDMR, fara a o spune insa explicit. Uniunea nu este tolerata insa de celelalte partide de opozitie, PC si PRM. Punerea in aplicare a acestei formule de Executiv este insa nerealista, pentru ca PD nu poate fi scos in afara guvernarii, daca nu ia el insusi aceasta decizie.

PNL. Un guvern exclusiv liberal este singurul care s-ar bucura de largul sprijin al opozitiei. La cele 72 de voturi ale parlamentarilor liberali s-ar adauga cele 150 ale pesedistilor si cele 31 ale conservatorilor. La numaratoare pot fi trecuti si cei 18 deputati ai minoritatilor nationale. In total 271 de voturi, suficiente pentru investire. La fel insa, formula este greu de aplicat, pentru ca PD si UDMR nu pot fi scoase din Guvern prin simpla decizie a premierului Tariceanu, daca aceste partide nu vor sa plece.

SEMNALE DE ABANDON DE LA PD
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban sustine ca secretarul general al Guvernului Radu Stroe lucreaza la un proiect de restructurare a Cabinetului Tariceanu. "Sunt convins ca PNL poate forma Guvernul. PD da semnale ca ministrii sai isi vor face bagajele si vor pleca, desi nu stiu din ce motiv. Probabil ca exista un geniu rau, care le sufla tot felul de indicatii, dar sunt totusi ministri la PD cu care se poate discuta, iar atunci cand PD se va debarasa de Traian Basescu va deveni un partid normal", a spus Orban. El a mai afirmat ca PNL lucreaza la proiectul de restructurare a Cabinetului Tariceanu. "Vrem sa mergem pe un cabinet european de 14, 15 ministere. Acest proiect de restructurare va fi prezentat de luni in doua saptamani si urmeaza sa fie aprobat de Biroul Politic al PNL. Actuala structura am preluat-o de la Adrian Nastase si este foarte stufoasa. Activitatea Guvernului are de suferit din aceasta cauza", a mai spus Orban.

"ALTE VARIANTE"
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a admis ca, daca un guvern PNL-PD-UDMR va pica in Parlament, liberalii trebuie sa vina cu "alte variante". "Nu am discutat niciodata despre posibilitatea de a initia un guvern minoritar liberal. Evident ca ne vom prezenta cu acest guvern restructurat in Parlament si, daca va trece, aceasta este dovada ca majoritatea actuala poate functiona. Evident ca, daca nu va trece de Parlament, va trebui sa avem alte variante, dar nu am pornit niciodata de la ideea ca varianta ar trebui sa fie excluderea PD sau a UDMR de la guvernare", a spus Melescanu. El a precizat, insa, ca PNL nu are in lucru nici o alternativa la guvernul restructurat in formula PNL-PD-UDMR.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl parlament voturi udmr guvern