x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurare - Modele UE pentru guvernantii romani

Restructurare - Modele UE pentru guvernantii romani

de Irina Cristea    |    Gabriela Antoniu    |    22 Mai 2006   •   00:00

Democratii si-au adus aminte de o promisiune electorala a Aliantei si cu doua zile inainte de Raportul de Tara anuntau restructurarea Guvernului dupa modele existente in UE. Mai apropiat ca structura de planurile guvernantilor nostri este Executivul Cehiei, cu 16 ministri.

COMPONENTA. In actuala formula, premierul Tariceanu are in subordine 22 de ministri, din care trei sunt vicepremieri

Democratii si-au adus aminte de o promisiune electorala a Aliantei si cu doua zile inainte de Raportul de Tara anuntau restructurarea Guvernului dupa modele existente in UE. Mai apropiat ca structura de planurile guvernantilor nostri este Executivul Cehiei, cu 16 ministri.

Cu cateva zile inainte de Raportul de Tara, liderul PD Emil Boc iesea la rampa si anunta o restructurare a Guvernului, astfel incat numarul de ministere sa fie egal cu cel existent in Executivele statelor UE, fiind totodata vorba de indeplinirea unei promisiuni electorale a Aliantei. "Pe masura ce se confirma integrarea Romaniei in UE, acest lucru trebuie realizat", a fixat Boc si momentul restructurarii Executivului. El nu a dat mai multe amanunte, dar surse din PD acreditau la sfarsitul saptamanii trecute ideea ca Executivul care numara acum 23 de ministri (inclusiv premierul), va avea 17 ministri sau poate 16, in functie de rezultatul negocierilor din Coalitie. Tot atunci, vicepresedintele PD, Ioan Oltean declara oficial ca "a sosit momentul ca Alianta sa-si tina promisiunea de a crea un guvern flexibil", similar ca structura cu guvernele din statele membre UE. Dar sa vedem ce modele de guverne exista in Europa.

MODELE EUROPENE. Dintre statele europene ce au ca forma de guvernamant republica, Franta este, de departe, cea mai "bogata" in ministere. Cu tot cu premier si ministri delegati, Guvernul de la Paris consta din 32 de portofolii. Numarul mare, in comparatie cu al altor state, poate fi justificat si de anumite probleme specifice ale Frantei. De exemplu, exista un minister care se ocupa de fostele colonii si de insulele aflate in administrare franceza. De asemenea, un portofoliu special este dedicat batranilor si persoanelor cu handicap, in virtutea ambitiei Frantei de a fi un "stat social".

MAI MULTI SAU MAI PUTINI. Germania, stat comparabil, ca dimensiuni, cu Franta, are un Executiv compus din 14 ministere. Cazul acestei tari este totusi special, ca si al Austriei, fiind vorba despre doua republici federale. Guvernul de la Viena e format din 19 ministri, dintre care sapte secretari de stat. Polonia are 20 de ministri, fara a-l pune la socoteala pe premierul Kazimierz Marcinkiewicz. In componenta Executivului intra si un minister al Constructiilor, iar de educatie se ocupa un ministru al educatiei nationale si un alt ministru insarcinat cu educatia superioara si stiinta. Executive relativ restranse, de 12-15 membri, exista in Ungaria, Finlanda, Estonia sau Lituania.

VARIANTA. Republica Ceha are o structura guvernamentala apropiata de modelul propus si in Romania. In afara de premierul Jiri Paroubek si de vicepremierul Jiri Havel, portofoliile sunt impartite intre 16 ministri. Letonia face opinie separata de vecinele baltice si are, la randul ei, o structura formata din 17 ministri condusi de un premier. De asemenea, Grecia e condusa de un guvern format din 18 ministri. Ies in evidenta portofolii cum ar fi cel al politicii insulare si in zona Marii Egee, al Ordinii Publice, care este distinct de cel al Afacerilor Interne sau al educatiei si problemelor religioase.

OBIECTIV
"Odata fiind prezentat raportul UE, PD considera ca exista cateva obiective care sunt scadente si pe care Guvernul va trebui sa le aiba in vedere. Primul mare obiectiv este cel care vizeaza restructurarea Guvernului. Credem ca a sosit momentul prevazut in programul Aliantei, acela de a crea un Guvern flexibil, un Guvern armonizat cu guvernele UE" - Ioan Oltean vicepresedinte al PD

16 MINISTERE SI UN VICEPREMIER
Vicepresedintele PD Cezar Preda a declarat ieri ca va cere astazi in Consiliul National al Aliantei restructurarea Guvernului atat la nivelul ministerelor, cat si al agentiilor si autoritatilor nationale, deoarece "sunt ministere care nu se justifica". Preda a sustinut ca noul Guvern va avea 16 ministere si un singur viceprim-ministru cu portofoliu al Administratiei si Internelor (detinut in prezent de democratul Vasile Blaga), post care sa revina PD, "asa cum a fost intelegerea in Alianta". "Acest lucru nu mai trebuie evitat si amanat, si cer aliatilor liberali sa nu se mai ascunda in spatele intereselor partidelor satelit din Coalitie care, prin bunavointa premierului, si-au conservat privilegiile puterii pe functii importante in Guvern, fara eficienta si performanta", a declarat Cezar Preda.

Refrenul "restructurare, ba nu remaniere"

In contextul discutiilor privind restructurarea Executivului, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto) a recunoscut ca exista si destule solicitari de creare a unor ministere noi. El a dat ca exemplu in acest sens "solicitarile insistente", "presiunile" venite din partea miscarii sportive de infiintare a Ministerului Tineretului si Sportului. "Nu pot sa va spun acum care va fi arhitectura noii structuri, ci doar ca sunt departamente care vor ramane, deoarece sunt structuri indiscutabil esentiale", a continuat Olteanu. El a mai apreciat ca trebuie sa se porneasca de la "utilitatile", "functiunile" fiecarui departament si sa se vada apoi la ce s-ar putea renunta. Seful sau de partid insa, premierul Tariceanu, se gandeste mai degraba la o remaniere decat la o restructurare a Guvernului. Tariceanu a aratat ieri in emisiunea Pro Vest de la Pro TV, ca, in general, prefera sa nu faca schimbari in Guvern atunci cand este necesar un efort concentrat al echipei guvernamentale, dar nu a exclus o "remaniere neanuntata". "N-am sa va spun ca toata lumea e perfecta insa, asa cum am mai spus si in alte dati, remanierile nu se anunta inainte", a afirmat premierul. El a aratat ca este constient de faptul ca nu toti ministrii sunt in egala masura performanti, precizand ca ii apreciaza pe membrii Cabinetului in functie de performante, in functie de rezultate, in functie de abnegatia cu care isi fac treaba. Vicepremierul democrat Gheorghe Pogea spune insa ca in PD nu s-a discutat despre remaniere, el insistand pe eficientizarea Guvernului prin restructurare : "Trebuie sa ne preocupe acum o eficientizare a actului de guvernare, lucru pe care l-am discutat inca de la formarea acestui guvern. Guvernul trebuie sa aiba structuri eficiente si sa scada numarul agentiilor si autoritatilor care in prezent nu-si mai au locul. Unele agentii si autoritati pot sa fie comasate".

SUSTINERE. Pe de alta parte, deputatul conservator Bogdan Pascu (foto a) a afirmat ieri ca subiectul unei remanieri sau chiar restructurari guvernamentale nu a fost discutat in nici una din sedintele CNC-ului Coalitiei de pana acum, contrazicandu-l astfel pe liberalul Bogdan Olteanu care afirma vineri ca "noi am mai discutat acest subiect al restructurarii guvernamentale, inteleg ca il vom discuta din nou, luni, la nivelul Aliantei si al Coalitiei". Pascu a spus insa ca PC va fi de acord cu orice actiune menita a eficientiza activitatea Guvernului, chiar daca momentul nu este tocmai unul oportun. "In acest moment aceasta remaniere nu ar avea rezultate benefice pentru Romania, din punct de vedere al stabilitatii politice, dar daca insa in Coalitie se propun masuri care sa duca la eficientizarea muncii guvernului, la scaderea numarului de stegulete rosii relevate de ultimul raport de tara, acestea trebuie analizate cu cea mai mare atentie si deciziile luate prin consens", a declarat deputatul Pascu. (Gabriela Antoniu, Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic guvernului miniştri guvern ministere