x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Retrocedari - Tom Lantos face lobby pentru biserici

Retrocedari - Tom Lantos face lobby pentru biserici

11 Apr 2005   •   00:00

Senatorul american Tom Lantos a declarat ziarului ungar Nepszabadsag ca a venit momentul ca Romania sa retrocedeze imobilele nationalizate ale bisericilor.

Senatorul se asteapta ca dupa vacanta de Pasti, noul Congres american si noul Guvern de la Bucuresti, "care pare in multe privinte mult mai cooperant", sa colaboreze. Pentru ca - spune senatorul - hotararile Congresului nu au caracter obligatoriu, iar Romania este singura tara din regiune care nu a rezolvat problema bunurilor bisericesti confiscate pe vremea comunismului.

Anul trecut, congresmenii Tom Lantos si Tom Tancredo au inaintat Congresului SUA un proiect de hotarare prin care se cere restituirea imobilelor nationalizate ale bisericilor din Romania sau acordarea de despagubiri echitabile. Potrivit documentului citat de Nepszabadsag, dupa al doilea razboi mondial, de la bisericile istorice ungare au fost confiscate 2.140 de scoli, spitale, orfelinate si alte imobile folosite in scopuri caritabile, iar Biserica greco-catolica a fost practic desfiintata.

Guvernul roman a aprobat deja normele metodologice de aplicare a OU 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor, apartinand minoritatilor nationale din Romania. Normele metodologice se aplica doar preluarilor abuzive de imobile, din perioada 6 septembrie 1940 - 22 decembrie 1989.

Astfel, comisia speciala de retrocedare poate cere solicitantului sa opteze fie pentru restituirea proprietatii, caz in care imobilul isi pastreaza destinatia pe o perioada de cinci ani de la data deciziei de restituire, iar proprietarul este scutit de impozit si primeste chirie, fie pentru acordarea de masuri reparatorii prin echivalent, potrivit Legii 10/2001. Masurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensarea cu alte bunuri sau servicii oferite de detinatorul actual al imobilului, in acordarea de actiuni la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital, de titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti. Masurile reparatorii pot fi si combinate. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: politic