x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rezolutie - Votul uninominal, prioritatea PUR

Rezolutie - Votul uninominal, prioritatea PUR

17 Apr 2005   •   00:00

PUR cere dezbaterea cu prioritate a proiectului sau privind introducerea votului uninominal.

  • de ANIELA NINE
  • POLITIC
  • REUNIUNE. Umanistii reuniti in Consiliul National vor ca viitoarele alegeri, indiferent cand vor avea loc, sa se desfasoare pe baza votului uninominal
    Consiliul National al PUR, ale carui lucrari s-au desfasurat sambata, a adoptat o rezolutie privind introducerea votului uninominal, dupa ce la 22 februarie un proiect de lege in acest sens a fost depus la Senat.

    Deputatul umanist Daniela Popa a prezentat sambata o rezolutie, adoptata in unanimitate de Consiliul National al partidului, care prevede dezbaterea cu prioritate in Parlament a acestui proiect de lege impreuna cu o solicitare adresata presedintelui Traian Basescu pentru organizarea unui referendum pe tema introducerii votului uninominal. "Vrem neaparat ca alegerile urmatoare, indiferent cand se vor intampla acestea, sa se organizeze pe baza votului uninominal", a sustinut deputatul umanist. Pentru sustinerea proiectului de lege, PUR a initiat in urma cu aproape doua luni o campanie de strangeri de semnaturi, in urma careia in favoarea introducerii votului uninominal s-au pronuntat 147.001 persoane, iar pentru organizarea referendumului, 138.924 de cetateni, proiectul intrunind astfel prevederile constutionale.

    INTERES NATIONAL. Apreciind ca, in contextul politic actual, introducerea votului uninominal ar veni in intampinarea asteptarilor romanilor privind reformarea clasei politice, presedintele umanistilor, Dan Voiculescu, si-a exprimat convingerea ca presedintele Traian Basescu va avea in vedere interesul national si, luand in considerare initiativa umanista, va demara demersurile pentru organizarea referendumului. "Eu l-am rugat pe presedintele Basescu in mod public sa termine cu vendetele personale. Nu are legatura simpatia sau antipatia domniei sale cu interesul Romaniei, care este schimbarea clasei politice. Iar forma directa pentru asta e votul uninominal. Nu cred ca presedintele, pentru ca nu ne simpatizeaza pe noi, nu va aproba organizarea referendumului. Sunt convins ca saptamana viitoare el va fi de acord cu referendumul pentru votul uninominal, mai ales daca se grabeste cu alegerile anticipate", a subliniat liderul umanist.

    SCHIMBARE. In perspectiva Congresului partidului, care va avea loc la 7 mai, Consiliul National al umanistilor a discutat mai multe propuneri vizand modificarea statutului partidului si a structurilor de conducere teritoriale, in sensul reducerii numarului de vicepresedinti sau infiintarea functiei de presedinte de onoare. De asemenea, a fost analizata si propunerea organizatiei Bucuresti, prezentata de George Copos, privind schimbarea denumirii partidului in Partidul Umanist Roman. Toate aceste propuneri urmeaza a fi supuse votului delegatilor la Congres. Vorbind despre rezultatul slab obtinut la alegerile pentru Primaria Capitalei, presedintele umanist a explicat prin situatia dificila a organizatiei Bucuresti, care inca nu are un lider. "Suntem intr-o febra a cautarilor pentru a nominaliza un lider la Bucuresti, care sa ne scuteasca pe viitor de rezultate slabe cum au fost cele de la Primaria Generala", a aratat Dan Voiculescu.

    ×
    Subiecte în articol: politic uninominal votului