x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania – o tara in care democratia se practica doar cu aprobare de la Guvern

Romania – o tara in care democratia se practica doar cu aprobare de la Guvern

16 Sep 2011   •   14:20

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputatilor, a avut loc o intalnire intre organizatii non-guvernamentale, sindicate, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, si, pe de alta parte, ai Ministerului Administratiei si Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunarile publice (Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice).

Intalnirea a avut loc in urma semnalarii in spatiul public a unor abateri grave de la principii ale statului de drept prezente in proiectul de Lege.

Reprezentantii initiatorului Legii (MAI) au fost colonel Aurel Moise, locotenent colonel Constantin Sorinel si capitan Liviu Ciubuc, de la Jandarmeria Romana. Din partea partidelor politice au participat deputat Mircea Toader (PD-L), deputat Adriana Saftoiu (PNL), senator Georgica Severin (PSD), deputat Carmen Moldovan (PSD). Au fost reprezentate aproximativ 15 ONG-uri si 2 federatii sindicale.

In cadrul dezbaterii, cu exceptia initiatorului Legii si a reprezentantului PD-L, toti vorbitorii au considerat ca proiectul de Lege este cel putin antidemocratic (varianta cea mai blanda) sau 'de inspiratie stalinista' (varianta aspra). Dincolo de aprecierile globale, au fost facute comentarii punctuale, la nivel de articole de Lege, care au consolidat diagnosticul general.

Reprezentantul PD-L, domnul Mircea Toader, a admis ca textul este perfectibil, dar, pe de alta parte, a formulat explicit mentalitatea care sta la baza acestei propuneri Legislative: 'Acum nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, cred ca un imbold in crearea acestei legi a fost ceea ce noi am vazut in tari mult mai democratice, manifestari de violenta pe care nu le-ar fi crezut nimeni. Si acea democratie vesnica a avut de suferit si i-a prins pe picior gresit. In Anglia nu a existat cadru legal pentru a interveni in situatii de acest gen. Traim intr-un secol in care nu intelegem de ce dupa 20, 30 de ani devin violenti acolo unde am crezut ca democratia a reusit o educatie corespunzatoare. Acesta este rolul'.

La finalul dezbaterii, domnul colonel Moise si-a declarat satisfactia pentru calitatea dezbaterii si disponibilitatea pentru a a valorifica observatiile facute de catre vorbitori. Domnia sa a marturisit: 'noi ne dorim o Lege care sa fie acceptata de cetateni pentru ca doar asa o Lege poate fi aplicata'.

La finalul intalnirii participantii si-au exprimat hotararea de a solicita Ministerului Administratiei si Internelor prelungirea perioadei de consultare publica, precum si organizarea unei dezbateri publice de catre initiatorul Legii (M.A.I.).

Adriana Saftoiu, PNL: 'Practic nu gasesc o motivatie sanatoasa pentru aceasta lege si masurile dure propuse. Ce o fi insemnand oare <>. Sunt o gramada de cuvinte care pot ramane interpretabile. Ne-am bucura daca ne-ati explica de ce avem nevoie de o lege noua.'

Carmen Moldovan, PSD: ' Am citit cu stupoare legea. Este halucinant ce e scris acolo. Cred ca aceasta lege nu trebuie sa existe deloc. Daca insa va ajunge in parlament, PSD nu si-o va asuma in niciun fel. Daca da, vom incerca sa provocam o dezbatere pe articole cu societatea civila in ideea ca putem modifica ceva.'

×