Plenul Senatului a validat miercuri, cu 64 de voturi „pentru” şi 60 „împotrivă”, lista membrilor propuşi în Consiliul Superior al Magistraturii, decizia fiind luată prin vot secret cu bile, manieră de vot impusă de reprezentanţii puterii. Votul secret a dat astfel posibilitatea, împotriva ordinelor de partid, ca şi aleşi ai puterii să susţină lista CSM, după cum au declarat ulterior reprezentanţii opoziţiei.
Şedinţa de plen, care după decizia Biroului Permanent de marţi, unde liderii de grup se înţeleseseră asupra unui vot rapid pe lista cu magistraţii CSM, ar fi trebuit să fie una scurtă şi la obiect, s-a dovedit a fi una cu dezacorduri putere-opoziţie, în contextul în care aleşii PDL au reiterat la începutul discuţiilor solicitarea mai veche de a se da un vot în parte pentru fiecare magistrat ales pentru CSM. Nemulţumirea puterii, „sugerată” de săptămâna trecută de la Palatul Cotroceni de preşedintele Băsescu, viza faptul că trei magistraţi propuşi pentru CSM, Lidia Bărbulescu, Daniel Lupaşcu şi Dan Chiujdea, nu mai au dreptul la un nou mandat.
În acest context, opoziţia a invocat încălcarea de putere a înţelegerii din Biroul Permanent şi a ameninţat cu tergiversarea dezbaterilor, cerând o pauză de consultări de o oră, ceea ce s-ar fi reflectat negativ asupra timpului alocat pentru dezbaterile din plenul comun asupra bugetului de stat pe 2011. O scurtă consultare între liderii de grup a dus la un compromis: modalitatea de vot – electronic, aşa cum ceruse opoziţia, sau secret cu bile – varianta puterii, să fie decisă de plen. Cu majoritatea voturilor celor prezenţi, varianta aleasă a fost votul secret cu bile, în urma căruia întreaga listă de magistraţi CSM a fost validată. Votul, deşi secret, a demonstrat că au existat şi senatori din partea puterii care şi-au exprimat un vot favorabil listei CSM, în ciuda ordinului de partid de a invalida magistraţii nominalizaţi.
Situaţia a fost devoalată ulterior de senatorul şi liderul PNl, Crin Antonescu, care a susţinut că cel puţin 6 senatori ai puterii au fost de acord cu propunerile pentru CSM. „Prin votul dat la Senat, chiar şi oameni din majoritatea pro-prezidenţială îi arată preşedintelui că nu la CSM poate să fie problema. Astăzi, într-un gest de normalitate, ceea ce a ales acest organism a fost validat, iar faptul că au existat cel puţin şase voturi din majoritate care au votat altfel decât a dorit să impună Traian Băsescu, arată că, până şi în sânul majorităţii, există oameni care înţeleg foarte bine cum e normal să stea lucrurile şi de unde vine răul”, a comentat Antonescu.
Aprecieri au venit şi din partea grupului PSD, care au salutat faptul că o parte din parlamentarii puterii „au înţeles cât de periculos şi de iresponsabil este jocul în care Traian Băsescu dorea să îi arunce”. „La Senat, raţiunea şi bunul simţ au câştigat astăzi împotriva ordinelor politice ale domnului Traian Băsescu. 64 de senatori, ceea ce înseamnă nu doar PSD-işti şi liberali, ci probabil şi din alte grupuri politice, au votat pentru ca România să aibă totuşi un Consiliu Superior al Magistraturii”, a spus la rândul său liderul PSD Victor Ponta. „Este condamnabil şi este revoltător, a adăugat el, faptul că în 2010 preşedintele Traian Băsescu şi cei de la PDL încă mai cred că justiţia trebuie să le fie subordonată politic”.