x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal la Camera Deputaţilor pe tema votului electronic

Scandal la Camera Deputaţilor pe tema votului electronic

24 Feb 2016   •   12:20
Scandal la Camera Deputaţilor pe tema votului electronic
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Biroul permanent propune plenului Camerei Deputaţilor reluarea votului la cele nouă proiecte de lege care au fost votate electronic săptămâna trecută, printre care şi legea privind promovarea demnităţii umane iniţiată de Liviu Dragnea, a anunţat miercuri preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea.

"Dacă ea va aprobată, cele 9 proiecte vor merge la votul final din nou. Dacă nu va fi aprobată, atunci preşedintele de şedinţă va semna cele 9 proiecte să le trimite mai departe. Liderul grupului parlamentar PSD a cerut demisia de onoare a celor doi secretari generali adjuncţi şi l-a rugat pe secretarul general să identifice cine a interpretat Regulamentul Camerei. Sunt întrebări la care staff-ul tehnic nu a răspuns, ridicate insistent de către colegi", a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Zgonea a propus, în urma deciziei Bp, şi suspendarea procedurii votului electronic până când Comitetul liderilor şi Comisia de regulament vor clarifica anumite aspecte din Regulamentul Camerei şi vor verifica soft-ul de la votul electronic.

Bp a dezbătut raportul redactat de către serviciile administrative privind sistemul de vot electronic, la contestarea grupului parlamentar al PSD.

"Este un raport amănunţit, cu foarte multe date, în care au încercat să se explice cum funcţionează acest sistem şi ce s-a întâmplat săptămâna trecută la votul final. În urma analizei acestui raport, Bp a decis că nu există nicio suspiciune cu privire la soft-ul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor, este imposibil acest lucru, este clar ca lumina zilei. În raport nu se răspunde totuşi la câteva întrebări. De ce un deputat care îşi lasă cartela în aparatul de vot este, după o săptămână, înregistrat ca prezent atunci când sistemul este repornit, chiar dacă el este sau nu este la şedinţă? De ce un deputat care alege să fie doar la dezbaterile generale, dar nu şi la votul final rămâne în sistem ca fiind prezent şi poate influenţa prin prezenţă numărul de voturi pe care trebuie să le dai în momentul în care adopţi o lege ordinară? Parlamentul este format din oameni, nu din cartele", a afirmat Zgonea. AGERPRES

×